Buna ziua! Vreau sa imi dau demisia si in contractul de munca, pe care l-am incheiat in 2010, scrie: "perioada de preaviz in cazul demisiei este de 15 zile calendaristice, conform legii nr53/2003 codul muncii sau contractului colectiv de munca". Eu pt ce perioada fac preavizul, 15 sau 20 zile calendaristice? Multumesc anticipat!
Termenul de preaviz ,cf Codului Muncii in prezent,este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie.
Cum la dvs este prevazut prin cim 15 zile calendaristice ,acesta este termenul de preaviz (se incadreaza in cele max 20 zile lucratoare prevazute in Codul Muncii)
Daca in contractul de munca aveti stipulat 15 zile calendaristice ,aceasta este durata preavizului dvs.Aduceti la cunostinta in scris angajatorului prevederea art 81(4)Codul Muncii:
4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Daca se dorea modificarea termenului de preaviz in caz de demisie ,la 20 zile lucratoare,trebuia sa semnati un act aditional in acest sens. In caz ca nu ati semnat nimic termenul ramane cel mentionat in contractul dvs de munca !
Codul Muncii face referire la maxim 20 zile lucratoare("nu poate fi mai mare de 20 zile lucratoare")ceea ce inseamna ca nu e obligatoriu sa fie stabilit la 20 de zile lucratoare ,prin negociere se poate stabili si o perioada mai mica (de ex 15 zile calendaristice -11zile lucratoare ca in cazul dvs)Doar limita max nu poate fi depasita ,respectiv cele 20 zile lucratoare pt functii de executie..
Asteptati rezolutia scrisa a angajatorului si mai apoi ,in functie de ce va raspunde,puteti contacta un avocat !
am sunat la resurse umane pana la urma si au cautat in dosar sa vada daca am vreun act aditional semnat cu legea noua in ceea ce priveste preavizul si nu am. deci am ramas cu ce este in CIM, adica 15 zile calendaristice. multumesc pt ajutor! :love: