avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... perioada de preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

perioada de preaviz

Buna seara,

As dori sa va adresez o intrebare privind perioada de preaviz, astfel: conform contractului individual de munca (semnat in 2006) perioada de preaviz este de 15 zile calendaristice. Intre timp s-au mai semnat acte aditionale prin care s-au adus modificari la diferite clauze, dar nu si la perioada de preaviz. Avand in vedere ca s-a modiciat codul muncii, in situatia data, perioada de preaviz prin demisie ar fi 15 zile calendaristice sau numarul de zile din codul muncii in vigoare acum?

Va multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: Alina Tomescu , Consultant resurse umane 00:24, 30 Aprilie 2014
In cazul demisiei perioada de preaviz nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare, prin urmare poate fi mai mica iar angajatorul dvoastra a stabilit la 15 zile.

In cazul anumitor motive de concediere perioada preavizului nu poate fi mai mica de 20 de zile lucratoare, prin urmare poate fi mai mare, insa din practica si din nefericire toti angajatorii au lasat-o la 20 de zile.

Observati ca legiuitorul a avantajat salariatul.
Ultima modificare: Marți, 29 Aprilie 2014
codulmuncii, utilizator
Perioada de preaviz pe care trebuie sa o respectati in caz de demisie este cea prevazuta in CIM, adica 15 zile.
Conform Codului Muncii, la incetarea contractului de munca prin demisie termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Aprilie 2014
Alina Tomescu, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz demisie - 15 sau 20 de zile si_monna si_monna Buna ziua! Vreau sa imi dau demisia si in contractul de munca, pe care l-am incheiat in 2010, scrie: \"perioada de preaviz in cazul demisiei este de 15 zile ... (vezi toată discuția)
Demisie angajat 15 zile calendaristice - de la 01.05.2011 20 zile lucratoare noiembriesm noiembriesm Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti ce parere aveti privind urmatoarea situatie. Un salariat are un cim in care pentru demisie este prevazuta o perioada de ... (vezi toată discuția)
De cand se ia in considerare cererea de demisie? vanda85 vanda85 Am o intrebare...tocmai mi-am dat demisia si mi s-a comunicat ca cererea de demisie se ia in considerare cu o zi dupa dupa data depunerii demisiei..asa este? (vezi toată discuția)