avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie angajat 15 zile calendaristice - de la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie angajat 15 zile calendaristice - de la 01.05.2011 20 zile lucratoare

Buna ziua.
Va rog sa-mi spuneti ce parere aveti privind urmatoarea situatie. Un salariat are un cim in care pentru demisie este prevazuta o perioada de preaviz de 15 zile calendaristice. Salariatul respectiv instiinteaza angajatorul pe data de 03.05.2011 ca doreste incetarea cim prin demisie. In situatia data eu consider ca perioada de preaviz se judeca dupa codul muncii valabil dupa data de 01.05.2011, adica 20 zile lucratoare, si nu cele 15 zile calendaristice cum sunt precizate in cim. Dvs ce parere aveti? Si o alta intrebare: angajatorul are obligatia sa anunte salariatii printr-o decizie scrisa despre durata perioadei de previz valabila cu 01.05.2011 sau nu se impune asa ceva.
Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: katoxy , utilizator 19:47, 29 August 2011
Regula in materie este ca termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile ... Acest termen nu poate fi mai mare de de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere. Prin urmare, partile pot negocia un termen de preaviz mai mic .

Termenele de preaviz in cazul demisiei continute in c.i.m. incheiate anterior datei de 01.05.2011 sunt legale si nu trebuie sa fie modificate.

Codul Muncii nu prevede obligativitatea ca termenul de preaviz stabilit de parti in c.i.m. sa fie cel prevazut de lege ca durata maxima a lui.
Multumesc frumos pentru raspuns, freeelis.
Preavizul este calculat ca zile calendaristice sau lucratoare//?
Ultima modificare: Luni, 29 August 2011
katoxy, utilizator
In cazul concedierii preavizul este calculat in zile lucratoare .

In cazul demisiei problema este discutabila .... in actualul Cod al Muncii se prevede ca, termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Asadar, totul depinde de cum este prevazut in c.i.m. ... preavizul putand fi exprimat fie in zile lucratoare , fie in zile calendaristice.

Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz de 90 de zile in cazul demisiei carolina13 carolina13 buna seara, sunt angajata la o firma care pana sa imi faca contract de termen neteterminat m-au tinut aproape 2 ani in contracte pe termen determinat pe ... (vezi toată discuția)
Termen preaviz: "conform codului muncii" Ana_Pentalog Ana_Pentalog Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie: in cazul in care in contractul meu individual de munca scrie, in cazul demisie, \"termenul de ... (vezi toată discuția)
Decizii de incetare alinamariabrasoveanu alinamariabrasoveanu buna seara, In situatia in care un salariat isi da demisia si in cim este specificat 15 zile calendaristice de preaviz, respectiv 30 ptr fct de conducere, ... (vezi toată discuția)