Buna ziua.
Va rog sa-mi spuneti ce parere aveti privind urmatoarea situatie. Un salariat are un cim in care pentru demisie este prevazuta o perioada de preaviz de 15 zile calendaristice. Salariatul respectiv instiinteaza angajatorul pe data de 03.05.2011 ca doreste incetarea cim prin demisie. In situatia data eu consider ca perioada de preaviz se judeca dupa codul muncii valabil dupa data de 01.05.2011, adica 20 zile lucratoare, si nu cele 15 zile calendaristice cum sunt precizate in cim. Dvs ce parere aveti? Si o alta intrebare: angajatorul are obligatia sa anunte salariatii printr-o decizie scrisa despre durata perioadei de previz valabila cu 01.05.2011 sau nu se impune asa ceva.
Multumesc frumos.
Regula in materie este ca termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile ... Acest termen nu poate fi mai mare de de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere. Prin urmare, partile pot negocia un termen de preaviz mai mic .
Termenele de preaviz in cazul demisiei continute in c.i.m. incheiate anterior datei de 01.05.2011 sunt legale si nu trebuie sa fie modificate.
Codul Muncii nu prevede obligativitatea ca termenul de preaviz stabilit de parti in c.i.m. sa fie cel prevazut de lege ca durata maxima a lui.
In cazul concedierii preavizul este calculat in zile lucratoare .
In cazul demisiei problema este discutabila .... in actualul Cod al Muncii se prevede ca, termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Asadar, totul depinde de cum este prevazut in c.i.m. ... preavizul putand fi exprimat fie in zile lucratoare , fie in zile calendaristice.