avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1148 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preaviz de 90 de zile in cazul demisiei
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preaviz de 90 de zile in cazul demisiei

buna seara,

sunt angajata la o firma care pana sa imi faca contract de termen neteterminat m-au tinut aproape 2 ani in contracte pe termen determinat pe diferite perioade, in plus m-au pus sa semnez(si am semnat) un angajament care prevedea ca preavizul in caz de demisie sau concediere sa fie de 90 de zile cu despagubiri materiale in caz contrar.
acum as vrea sa plec insa cu preaviz de 15 zile(care stiu ca este cel legal) si as vrea sa stiu daca ma pot obliga la daune materiale.
poate sa-mi spunea cineva ce valoare legala are acel angajament?

multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:48, 9 Mai 2011
In cazul de fata preavizul, in cazul demisie este de 20 de zile, pentru salariatii cu functii de executie , si de 45 de zile pentru salaraiatii cu functii de conducere.
O conventie vadit contrara legii este nula de drept, intrucat incalca prevederile art. 4 din Codul Muncii.
Probabil ca acel CIM a fost semnat inainte de 01.05.2011, data de intrarea in vigoare a noului cod al muncii.
Atunci, conform art. 79 din acest cod, pct. (4) spunea:
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Chiar si dupa noul cod nu va poate impune un preaviz asa mare, pentru ca acum art. 79 modificat spune:
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.”
bioenergeta a scris:

In cazul de fata preavizul, in cazul demisie este de 20 de zile, pentru salariatii cu functii de executie , si de 45 de zile pentru salaraiatii cu functii de conducere.
O conventie vadit contrara legii este nula de drept, intrucat incalca prevederile art. 4 din Codul Muncii.

Alin.4 al art.79 din Codul Munci prevede durata maxima a termenului de prevaiz in cazul demisiei, prin urmare partile pot negocia un termen mai mic ... daca in c.i.m. este prevazut termenul de preaviz de 15 zile atunci acesta trebuie respectat.

Termenul de 90 de zile de preaviz nu poate fi respectat , intrucat incalca dispozitiile legale in materie ... Pot exista situaţii în care demisia salariatului poate atrage în sarcina sa obligaţia de a plăti daune interese.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act aditional cm morys morys Este posibila si legala modificarea termenului de preaviz in cazul demisiei, de la 15 la 25 zile si de la 30 zile calendaristice la 45 zile lucratoare, ... (vezi toată discuția)
Decizii de incetare alinamariabrasoveanu alinamariabrasoveanu buna seara, In situatia in care un salariat isi da demisia si in cim este specificat 15 zile calendaristice de preaviz, respectiv 30 ptr fct de conducere, ... (vezi toată discuția)
Demisie si concediere valcris valcris In cazul functiilor de executie, perioada de preaviz in cazul concedierii este de 20 zile lucratoare ? Dar in cazul demisiei salariatului ? Multumesc. (vezi toată discuția)