avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... decizii de incetare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

decizii de incetare

buna seara,


In situatia in care un salariat isi da demisia si in cim este specificat 15 zile calendaristice de preaviz, respectiv 30 ptr fct de conducere, dar totusi in codul muncii s-a produs modificarea de 20 de zile lucratoare ptr fct de executie respectiv 45 de zile lucratoare ptr fct de conducere, care perioada o iau?????

pentru contractele de munca incheiate pana pe 01.05.11 care au zilele de preaviz 15 zile calendaristice trebuiesc facute acte aditionale la contract in ceea ce priveste periaoada de proba cat si despre demisie......sau contractele pe care le vom incheia din 01.05.11 le vom face conform modificariilor produs ein codul muncii????

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:14, 5 Mai 2011
Art.79(4)Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Termenul de 15 zile respectiv 30 este legal.
toate demisiile incepand cu 1 mai 2011 trebuie sa respecte termenul de 20 de zile pt angajati cooform codului muncii.
Alin 4 este clar: "...este cel convenit de parti ...si nu poate fi mai mare..."
Termenul de preaviz nu poate fi mai mare de 20 de zile / 45 de zile lucratoare. Asta inseamna ca se poate inscrie in CIM de comun acord angajator-angajat si un nr. mai mic de 20/45 de zile.
Ultima modificare: Joi, 5 Mai 2011
ContSters42179, utilizator
athe a scris:

toate demisiile incepand cu 1 mai 2011 trebuie sa respecte termenul de 20 de zile pt angajati cooform codului muncii.


Unde este prevazut acest lucru ? ... cred ca ati uitat un principiu de drept constitutional si apoi termenul de preaviz este cel prevazut in c.i.m. ... Codul Muncii nu instituie obligativitatea ca termenul de preaviz sa fie de 20 zile lucratoare si nu calendaristice asa cum ati specificat dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie angajat 15 zile calendaristice - de la 01.05.2011 20 zile lucratoare noiembriesm noiembriesm Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti ce parere aveti privind urmatoarea situatie. Un salariat are un cim in care pentru demisie este prevazuta o perioada de ... (vezi toată discuția)
Preaviz demisie ContSters233391 ContSters233391 Buna ziua, As vrea sa stiu daca modificarea in ROI a perioadei de preaviz in cazul demisiei implica necesitatea modificarii in CIM a perioadei de preaviz. ... (vezi toată discuția)
Demisie - cate zile stau in preaviz? teodoru12 teodoru12 Va rog sa ma ajutati cu un raspuns avizat. In CIM pe care l-am semnat in 2010 este prevazut ca preavizul in cazul demisiei este de 15 zile calendaristice. ... (vezi toată discuția)