avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot ramane in CCC pana la implinirea varstei de 2 ani ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot ramane in CCC pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului in calitate de tata?

Buna seara,

Am rugamintea sa ma lamuriti cu privire la speta de mai jos

Ma aflu in CCC din anul 2015 luna Octombrie in calitate de tata al copilului.
Pot ramane si beneficia de indemnizatia acordata pe toata perioada celor 24 luni?
Voi primi indemnizatia?
Sau ar trebui sa ma intorc la munca inainte de expirarea celor 24 luni(mentionez ca sotia nu lucreaza)?
Precizez ca nu sunt interesat stimulentul de insertie.

Va multumesc anticipat.

Marius Vladut
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:06, 8 Septembrie 2016
In situatia in care mama nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC, atunci tatal va beneficia de intreaga perioada de CCC pentru care a optat (2 ani).

In acest sens, se exprima art.4^1 din Normele de aplicare a OUG 111/2010, si anume:
art.4^1
(1) În aplicarea prevederilor art.11 alin.(1) lit. a) din ordonanţa de urgenţă, celălalt părinte sau cealaltă persoană prevăzută la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă care nu a solicitat dreptul la indemnizaţie poate solicita acest drept, dacă îndeplineşte condiţiile de acordare, oricând până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Dacă dreptul propriu la concediu şi indemnizaţie nu se solicită de către celălalt părinte, concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului acordat primului părinte se reduc cu o lună.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1), persoana îndreptăţită care se află în concediu pentru creşterea copilului poate opta pentru concediu fără plată acordat de angajator sau, după caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
(3) În cazul persoanei singure sau în cazul în care nu sunt îndeplinite condiţiile de acordare a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanţa de urgenţă nu se aplică.
......

In acest caz, va trebui sa anunţati în scris Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, dupa caz.
1. Puteti sa ramaneti dvs. in CCC si sa primiti indemnizatia aferenta pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 2 ani.

2. - Dar pentru a beneficia de stimulentul de insertie (de 253 lei lunar) pana implineste copilul 3 ani trebuie sa reluati activitatea cu cel putin 60 de zile inainte de a implini copilul 2 ani.
- Ar fi pacat sa nu luati stimulentul de insertie care se acorda pana implineste copilul 3 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil ghotycul ghotycul Buna ziua. Sotia a ales sa mearga mai devreme cu 60 zile la munca pentru a beneficia de stimulentul de insertie. Au mai ramas 2 luni pana copilul va face 2 ... (vezi toată discuția)
Intoarcerea la serviciu chirea chirea Buna seara am si eu o intrebare , pentru cine ma poate ajuta, Daca ma intorc la serviciu dupa 6 luni ale copilului , pentru a putea beneficia de suplimentul ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie Loredana_84 Loredana_84 In situatia in care o salariata se intoarce mai repede din CCC - cu 5 luni inainte ca si copilul sau sa implineasca 1 an (mentionez ca s-a optat pt CCC 1 an), ... (vezi toată discuția)