avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri Certificat de traducător obținut în anul 1980
Discuție deschisă în Traduceri

Certificat de traducător obținut în anul 1980

Soția mea este traducător pentru limbile franceză, italiană și engleză; a obținut această calificare pe baza unui examen destul de dificil, în anul 1980.
La acea dată certificatele/diplomele de translator (traducător) se eliberau de către Consiliul Culturii și Educației Socialiste, Centrul de Perfecționare a Cadrelor.
Între timp am avut 7 copii, iar dânsa s-a dedicat creșterii și educării lor.
Acum copiii noștri sunt și ei la casele lor, iar soția ar dori să își înființeze un PFA pentru a face traduceri și tehnoredactări online.
I s-a spus că... certificatul de traducător nu mai e bun, că cele de acum se eliberează de la Ministerul Cultelor (?!) și că deci nu are acte doveditoare pentru calificare și nu își poate face PFA.
Întrebarea mea este - poate o diplomă/certificat de calificare să expire, ca un produs alimentar?
Există vreo lege care să spună că acele calificări obținute înainte de 1989 nu mai sunt recunoscute?
Dacă nu, pe ce bază i se refuză recunoașterea calificării și înființarea PFA?
Mulțumesc pentru răspunsuri !

Ultima modificare: Joi, 8 Septembrie 2016
teologul, utilizator
Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 15:00, 15 Septembrie 2016
Nu exista asemenea lege... un document care atesta o calificare este valabil toata viata, exceptand cazuri de boala care impiedica desfasurarea profesiei pentru care s-a emis actul, in acel caz documentul de studiu devine inutil, evident.....Nu va suparati pe ei, functionarii nu cunosc elemente ce tin de munca lor din prezent daramite sa aiba cunostinta despre documente emise de institutiile socialiste.
Este evident ca acel formular de diploma/ceritificat al sotiei contine insemne ce au fost abrogate, schimbate, inlocuite, etc.. acesta este motivul pentru care este considerat necorespunzator conform prevederilor legii referitoare la regimul actelor de studii, lege pe care o puteti lectura in linkul de mai jos.
[ link extern ]

Eu as face urmatoarea incercare, as contacta Ministerul Culturii si as afla cine detine arhiva Consiliului Culturii și Educației Socialiste, respectiv a Centrului de Perfecționare a Cadrelor. Dat fiind ca Ministerul Culturii este aceeasi institutie reorganizata dupa revolutie, as solicita eliberarea unui duplicat de pe certificatul detinut de sotia Dvs....in functie de disponibilitatea functionarilor de acolo, puteti declara ca s-a ratacit si aveti nevoie, daca nu se poate duplicat, o adeverinta/dovada de studii, cu care as incerca din nou obtinerea inregistrarii PFA.... in cazul duplicatului, chiar daca va avea aceleasi insemne, ar conta data emiterii acestuia si stampila Ministerului din zilele noastre...
Guvernul CONSTANTIN DĂSCĂLESCU (29.03.1985 – 22.12.1989)
Preşedintele Consiliului Culturii si Educaţie Socialiste
• Suzana GADEA (29.03.1985 – 22.12.1989)
Guvernul PROVIZORIU PETRE ROMAN (26.12.1989 – 28.06.1990)
(Minister nou înfiinţat prin reorganizarea Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste care s-a desfiinţat, Decret CFSN nr. 12)
Ministrul Culturii:
• Andrei PLEŞU (28.12.1989 – 28.06.1990)

Citez din legea de mai sus (a se citi de la art. 25 la 30 inclusiv):

Art. 30 din legea de mai sus spune:
(1) În cazurile în care unele instituţii au fost reorganizate sau desfiinţate, actele de studii originale sau duplicate ale acestora se gestionează, se completează şi se eliberează de către instituţiile care păstrează arhiva; pe actele eliberate se înscrie şi: "Menţiune: Acest act de studii este eliberat de . . . (denumirea instituţiei) . . ., care deţine arhiva . . . (denumirea instituţiei reorganizate/desfiinţate) . . . unde titularul a finalizat studiile respective."

Date de contact Minister: [ link extern ]
Mult noroc.
L.C.
Ultima modificare: Luni, 12 Septembrie 2016
Laura Ciobeica, moderator
Nu este nevoie sa contactati nicio alta entitate daca diploma este atestata dupa vechea lege a traducatorilor. Uneori e suficient sa mergeti in audienta la directorul OR.C unde vreti sa infiintati PFA-ul sau la consilierul juridic sau sa trimiteti actele prin posta (la Registrul comertului nu exista notiunea de refuz si cel mult vi se va da un termen de completare a actelor) sau recurgeti la un avocat "agreat" care stau pe langa Registre si care uneori sunt mana in mana cu functionarul Registrului (dar in acest caz vor costa actele dublu). Dati o cautare insa pe legea actualizata, pentru ca se pare ca acum, traducatorii autorizati obtin calificare in limba respectiva pe domenii (ex. pentru domeniul juridic [ link extern ] )
[ link extern ] .
Verificati daca sunteti inscrisa pe tablou, pentru ca din cate stiu se platesc niste cotizatii. [ link extern ]
De curiozitate.. cine anume i-a spus ca nu mai este valabil acel certificat?
Un functionar de la ghiseul administratiei financiare? Unii dintre ei nu stiu nici pe ce lume sunt dar le place sa creada ca ghiseul in spatele caruia lucreaza le confera si desteptaciune si puterea de a hotara ce accepta si ce nu..

Si am asa o banuiala ca este ceva doar spus si nu scris, pentru ca nu vad ce baza legala ar putea invoca.

Daca este asa cum banuiesc si nu v-a primit actele de inregistrare doar considerand ca nu este bun certificatul si fara sa va dea in scris atunci incercati sa le depuneti din nou si daca va refuza spuneti ca nu are drept sa refuze primirea ci trebuie sa le primeasca si sa va comunice in scris eventuala respingere cu motivare (baza legala cu articolul si numarul legii care spune ca acel certificat nu mai este valabil).

Puteti sa le mai spuneti ca refuzul primirii actelor si respingerea fara un temei legal semana a ingradire si incalcare a drepturilor dumneavoastra si ii puteti actiona in judecata si o sa le cereti despagubiri pentru perioada in care nu ati putut desfasura activitatea din cauza lor..

Incercati sa le spuneti lucrurile astea si .. poate isi dau seama ce au de facut.

Succes


Multumesc pentru raspunsuri !
Refuzul a venit din partea unei "firme" ce se ocupa cu infiintarea de PFA. Am dorit sa o scutesc pe sotie de alergat pe la cozi, si m-am gandit sa platesc o firma specializata, care sa perfecteze toate procedurile in 24 ore . Se numeste ReinventConsulting, si chiar nu imi pasa daca fac aici reclama negativa pentru acesti incompetenti. Poate mai citesc si alte persoane inainte sa se lase inselate de ei!
Certificatul de traducator exista in original si este pentru domeniile medico-farmaceutic si juridic. Nu e vorba ca a fost pierdut, ci ca respectivii nu au dorit sa il ia in considerare.
Cotizatie nu a platit pana acum, deoarece nu a lucrat ca traducator pana in prezent.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Septembrie 2016
teologul, utilizator
acimpu a scris:

.......
Verificati daca sunteti inscrisa pe tablou, pentru ca din cate stiu se platesc niste cotizatii. [ link extern ]


Utilizatorul @teologul a pus problema certificatului de traducator si nu a autorizatiei de traducator. Sunt doua documente diferite ce confera calitati diferite iar activitatea este reglementata de legi diferite.

1. Certificatul de traducator permite obtinerea autorizatiei de traducator de la Ministerul Justitiei si traducatorii cu astfel de autorizatie se supun legii 178/1997 pe care ati mentionat-o. Inregistrarea activitatii traducatorului autorizat astfel se face la Administratia Financiara ca profesie liberala. Aceasta calitate a traducatorilor autorizati nu impune plata niciunei cotizatii exceptand cazurile inscrierii in vreun corp profesional din domeniu.

2. In ceea e priveste certificatul de traducator, obiectul discutiei noastre, acesta este un document care atesta o specializare la fel ca si diploma de electrician de exemplu. Acesta serveste ca dovada pentru inregistrarea la Registrul Comertului ca PFA si a carui activitate este reglementata de prevederile OUG 44/2008 actualizata.
L.C.
Ultima modificare: Joi, 15 Septembrie 2016
Laura Ciobeica, moderator

Alte discuții în legătură

Atestat necesar pentru obtinerea autorizatiei de traducator legalizat sorinmihut sorinmihut Buna ziua, sint din Resita, jud. Caras Severin, va rog sa ma informati ce tip de atestare e necesara ptr. obtinerea autorizatiei de traducator legalizat? La ... (vezi toată discuția)
Atestat traducator matilda2010 matilda2010 obtinere atestat traducator Am terminat Facultatea de Cibernetica Economica la ASE Bucuresti , unde am facut 2 ani limba engleza si Facultatea de Limba si ... (vezi toată discuția)
Autorizare traducator tehnic libra_y2005 libra_y2005 Ce acte si ce proceduri trebuie (facute/indeplinite ) pentru a deveni persoana autorizata - ca traducator in domeniul tehnic. Mentiune- sunt cadru ... (vezi toată discuția)