avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 229 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... timp de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

timp de odihna

Buna ziua. as dori sa stiu care este timpul de odihna dupa 8 ore de munca , timp in care eu nu pot fi chemat din nou la munca. Mentionez ca lucrez in ture de 8 ore, si mi sa intamplat sa ies din tura de 8 ore de noapte si sa fiu pus in grafic din nou dupa 8 ore adica schimbul 2. Multumesc .
Cel mai recent răspuns: micro40 , utilizator 21:16, 10 Septembrie 2016
Din cate cunosc eu, este de 16 ore.
Iata ce reglementeaza art 135 Codul Muncii in acest sens:
(1) Salariaţii au dreptul între două zile de muncă la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive.
(2) Prin excepţie, în cazul muncii în schimburi, acest repaus nu poate fi mai mic de 8 ore între schimburi.


Situatia dvs se incadreaza la al(2),asadar,repaosul nu poate sa fie mai mic de 8 ore intre 2 ture.
Daca intre incheierea programului din tura de noapte care are loc dimineata si inceperea activitatii in tura 2 in aceeasi zi sunt 8 ore libere,programul este stabilit legal !
Daca e de 8 ore liber intre ture , ceva nu e bine. eu ies din schimbul de noapte ,pana ajung acasa,ceva timp. se presupune ca trebuie normal sa ma si odihnesc(dorm) .si trebuie sa ma intorc la schimbul 2.daca e asa atunci am o problema.
Asa este prevazut in Codul Muncii : repausul nu poate fi mai mic de 8 ore între schimburi.

Ati discutat cu angajatorul despre acesta situatie ?
micro40 a scris:

Daca e de 8 ore liber intre ture , ceva nu e bine. eu ies din schimbul de noapte ,pana ajung acasa,ceva timp. se presupune ca trebuie normal sa ma si odihnesc(dorm) .si trebuie sa ma intorc la schimbul 2.daca e asa atunci am o problema.


Inaintati conducerii unitatii , prin liderul de sindicat sau reprezentantul salariatilor o propunerede modificare a organizarii turelor , in graficul de lucru sa fiti rotiti in asa fel incat sa desfasurati activitate pe parcursul unei saptamani in aceeasi tura ,de ex in cazul dat pe parcursul saptamanii sa desfasurati activitate doar in tura III ,astfel intre ora terminarii schimbului ,6am si ora inceperii schimbului ora 22 sa existe 16ore libere
Ultima modificare: Vineri, 9 Septembrie 2016
ContSters400311, utilizator

Alte discuții în legătură

Despre serviciul de noapte marcus68 marcus68 Lucrez in privat...Dupa tura de noapte , luni , marti , miercuri , joi(de 8 ore),vineri mi se da liber...sambata -duminica fiind repausul obligatoriu...este ... (vezi toată discuția)
Evidentierea pontajului de tip 12/24. alexandru777 alexandru777 Buna seara, Va rog respectuos sa ma lamuriti cu privire la urmatoarele particularitati de completare a pontajului pentru 12 cu 24, program de lucru intre ... (vezi toată discuția)
Intocmire act aditional cim ref durata muncii nicusan nicusan As vrea sa stiu cum trebuie facut un act aditional la CIM ref. pct [i]H.Durata muncii,[/i] -pentru a nu avea probleme cu ITM-ul, in urmatoarele situatii: ... (vezi toată discuția)