avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 231 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sta in picioare un testament sau o donatie in asemenea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sta in picioare un testament sau o donatie in asemenea caz ?


Situatia sta in felul urmator. Apartament pe numele sotilor, sotia decedeaza, finalmente dupa cativa ani se face dezbaterea succesorala. Fiecare dintre sot si cei doi copii ai lor mostenesc cota de pe sotie.

Exista tensiuni semnificative intre sotul supravietuitor si unul dintre copii ceea ce il face pe sot sa isi doreasca cu adevarat sa lase un testament sau sa doneze partea lui din casa altei persoane din familie.

Repet, nu este vorba de partea de casa pe care copilul a mostenit-o de la parintele decedat (parte pe care nu i-o poata lua nimeni, deci nu poate fi dezmostenit) ci partea din casa a parintelui supravietuitor de care in mod rational ar trebui sa poata dispune cum doreste atat in timpul vietii cat si dupa (in functie de dorintele pe care le are).

M-am intalnit insa de notiuniunile reductiune si cota de rezerva succesorala ceea ce ma face sceptic cu privire la sansele de reusita ale unui asemenea demers...

Practic ce sanse are un testament sau o donatie sa ramana in picioare dupa ce e atacat in asemenea scenariu ?


Multumesc
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 17:08, 20 Septembrie 2016
contract de vanzare, cu clauza de habitatie viagera
@Dorky, si testamentul si donatia pot fi facute de catre sotul supravietuitor.

Insa, la cerere, pot fi atacate de catre mostenitorii rezervatari, in masura in care acestora li se incalca rezerva succesorala, daca nu li se incalca rezerva, atunci este in regula.

Deci depinde de cotitatea disponibila, cum spune legea, adica mostenitorii rezervatari pot ataca doar partea care depaseste cotiitatea disponibila prin liberalitatea facuta (testament sau donatie).

Multumesc pentru raspuns!

Totusi cum/de unde pot afla detalii despre cotitatea disponibila si despre cuantumul rezervei succesorale astfel incat sa nu fie incalcata prin testament ?




[edit : sters citat mesaj anterior]
Ultima modificare: Marți, 20 Septembrie 2016
trandafir2, moderator
Din punctul meu de vedere exista 2 scenarii:
1. Sotul supravietuitor vinde partea sa, 1/2+1/8 (cat a mostenit de la sotia decedata) = 5/8 din imobil, catre persoana din familie. Daca avem clauza de abitatie sau renta viagera art 1019. art.4 din NCC prevede ca in unele conditii un contract cu titlu oneros se prezuma a fi donatie, si atunci ne lovim de reductiunea liberalitatilor. Cel mai simplu ar fi un contract de vanzare cum un pret real si dovada platii (merg amandoi la banca ...) in acest fel va fi greu de dovedit ca e vorba de o donatie deghizata.
2. In situatia in care sotul supravietuitor ramane coproprietar, si se deschide mostenirea existand un testament (legat in favoarea altuia), atunci copiilor nu li se va putea incalca rezerva succesorala. Rezerva succesorala este jumatate din cat ar fi mostenit daca nu ar fi fost dezmosteniti indirect (prin legat). Concret copii ar mosteni toata partea tatalui, de 5/8 din imobil, rezultand o rezerva de 5/16 din imobil, restul de 5/16 reprezentand cotitatea disponibila de care defunctul poate dispune neingradit prin legat (testament).
Ultima modificare: Luni, 19 Septembrie 2016
UTILizatorUTIL, utilizator
Scenariile sunt bune, cu precizarea ca :
1) in cazul vanzarii - aceasta trebuie sa se faca efectiv si sa se plateasca taxe - si trebuie vazut daca partile accepta, caci de obicei nu vor sa faca cheltuieli suplimentare.

2) practic, rezerva in discutie, pentru un copil (cel neagreat), este de 5/32 din total imobil (ca sa ne referim la tot imobilul, considerand ca asta este piesa cea mai importanta din activul patrimonial).
Asupra acestei rezerve s-ar pune o problema, iar situatia se va ivi daca mostenitorul o va cere; caz in care celalalt copil, legatarul, va trebui sa o acopere eventual, prin echivalent, adica in bani.
In final copilul neagreat va avea 11/32, iar cel agreat 21/32, cam asta va fi raportul.

Alte discuții în legătură

Mostenire teo2304 teo2304 as dori sa stiu,daca sotul are un copil dinaintea casatoriei,acest copil cum ar putea fi dezmostenit? (vezi toată discuția)
Dezmostenire. in ce termeni/exprimare trebuie facuta? anca_018 anca_018 Cind intr-un testament exista o formulare de genul \"sora mea sa nu aiba curaj sa atace testamentul ...\" se poate considera ca autorul testamentului a ... (vezi toată discuția)
Testament aser aser Cind un Testament este inatacabil? (vezi toată discuția)