Buna ziua!
Sunt si eu angajata unei firme care din pacate nu vrea a plati salariatii,sunt angajata din 20 sept.2006,iar din decembrie 2007 si pana in iunie 2008 nu mi-a mai dat salariile,acestea fiind pe 7 luni,apoi am primit o mica parte din salariu,dar de atunci nimic.
Mentionez faptul ca de la sfarsitul lunii iunie 2008 am intrat in concediu prenatal si apoi post natal pana pe 10.10.2008,iar din 11.10.2008 sunt in concediu de crestere a copilului.Chestia e ca nici plata concediile nu le-am primit decat doar o parte,dar pt concedii am instiintat casa de sanatate acum cateva zile neprimind inca un raspuns.
intrebarea mea ar fi ce trebuie facut in ambele moduri in care pot sa-mi recuperez banii?adica la itm ce ar trebui sa fac (ce acte ar trebui sa depun,cum sa ii instiintez,pe cine?),iar ca sa actionez firma in tribunal (la cine,unde trebuie sa ma adresez,ce acte am nevoie?).
1. Asteptati raspunsul de la Casa de Sanatate pentru banii pe concediul de maternitate. Va cor raspunde in maxim 30 de zile, cum zice legea.
2. Pentru banii de salarii il puteti da in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul in care domiciliati sau aveti resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
3. Dar sa va grabiti pentru ca prescriptia pentru drepturile salariale este de 3 ani de la nasterea acestora, dupa care nu mai puteti sa le recuperati.
4. La ITM puteti sa faceti o sesizare, se va face o verificare si veti primi un raspuns in scris despre rezultatul verificarii. ITM nu poate insa sa-l oblige pe angajator sa va dea banii dar raspunsul lor va poate ajuta in instanta.
Buna seara. Am citit in mesajul d-lui Tudor Valeriu ca exista o prescriptie pentru plata salariilor - 3 ani. As vrea sa va intreb daca exista asa ceva si pentru plata contributiilor de asigurari sociale si sanatate. Am aflat, intamplator, ca angajatorul la care lucrez nu a platit aceste contributii (desi noua, salariatilor, ni le-a retinut in fiecare luna). Nu stiu de cat timp nu a mai facut acest lucru si as vrea sa va intreb daca, in momentul in care il voi actiona in judecata, voi putea solicita plata contributiilor pe intreaga perioada in care am lucrat acolo? Multumesc.
1.Neplata contributiilor retinute de la salariati si nevirate la fondurile legale constituie infractiune si se pedepseste de lege cu inchisoarea pentru anagajtor.
2. Institutiile respective (Casa de Pensii, ANOFM si Casa de Sanatate) sunt obligate de lege sa urmareasca incasarea sumelor cuvenite prin lege.
3. In instanta dvs. nu puteti cere plata acestor contributii pentru ca nu dvs. va este dator angajatorul. Dvs. puteti cere daune pentru pagubele suferite ca urmare a nevirarii acestor contributii.
4. Puteti intreba la institutiile amintite mai sus daca angajatorul a virat sau nu banii si pana cand.
stimata Doamna,
in primul rand facet o sesizare la ITM si mentionati in ea toate abuzurile facute de angajator ( neplata salarilor, a concediului de odihna). ITM-ul este obligat prin lege fiind institutie ad-tiva sa va raspunde in 30 de zile si chiar sa-l oblige pe angajator sa va plateasca drepturile cuvenite. Nu inteleg de ce ati asteptat atat. In caz contrar faceti o actiune in justitie pe dreptul muncii prin care solicitati dreptruile cuvenite si neplatite, aceasta se depune la Registratura la Tribunal , este scutita de plata taxelor de timbru. Veti fi citata insa puteti sa nu va prezentati, dar inacest caz mentionati in actiune faptul ca " solicitati judecarea in lipsa" conform art. 242 din odul de procedura civila. Succes!
Va multumesc pentru raspuns dar ca sa dau firma in judecata cum trebuie sa procedez,trebuie sa fac o plangere in scris?am nevoie de contractul de munca?si daca este litigiu de munca am inteles ca nu se percep taxe,dar nu am cumva nevoie de vreun avocat?si cum este mai favorabil pentru mine:sa fie cazul judecat in lipsa sau nu?
Pfa
Marcia18
Avem contract de munca plus contract de PFA si nu a mai fost plătite de 3 luni. Problema e ca intram in concediu prenatal si se pare ca angajatorul nu mai ... (vezi toată discuția)