avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proces divort si proprietate....
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proces divort si proprietate....

Buna ziua,

In urma cu ceva ani am cumparat o proprietetate impreuna cu fratele meu, la momentul respectiv acesta nu era casatorit dar eu da... pe actul de proprietate si de vanzare cumparare apare si sotul meu... dupa acesti ani eu vreau sa divortez si as vrea sa stiu daca acest pamant se imparte in 3 sau cum as putea sa fac sa nu se imparta in 3 pentru ca el nu a adus nici o contributie la cumpararea acestui teren... a fost trecut in acte doar ca era sotul meu.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 11:23, 12 Septembrie 2016
Chiar dacă soțul dvs. nu a contribuit la achiziționarea bunului imobil, legea prezumă o contribuție egală a soților. În cazul în care va emite pretenții, dorind partjarea bunului,dacă nu va exista înțelegere, va trebui să probați lipsa contribuției soțului, într-o eventuală acțiune judecătorească
Ptr.bunurile dobandite in timpul casatoriei exista prezumtia legala ca sunt bunuri comune,asadar, ar trebui sa se imparta la 3.Formulati actiune de iesire din indiviziune si aratati prin mijloace de proba admise de lege ca, sotul nu a avut nicio contributie.

Apartamentul a fost dobandit in timpul casatoriei , prin contract de vanzare-cumparare.



Asadar, bunul face parte din comunitatea matrimoniala, este bun comun.( proprietate devalmasa a sotilor ).

Proprietatea devalmasa se caracterizeaza prin faptul ca niciunul dintre copartasi nu are individualizata cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate.



In urma impartelii (realizata pe cale notariala , prin buna invoiala ) sau in fata instantei de judecata, cota -parte ideala , abastracta, matematica poate fi instrainata, cu titlu gratuit sau cu titlu oneros.


Nici macar cota-parte din dreptul de proprietate nu este individualizata.


Asadar, ori sistati starea de indivizune pe cale notariala , prin partaj conventional, ori va adresati instantei de judecata, in vederea instrainarii bunului indiviz.

Instanta de judecata va avea in vedere, pentru imparteala, modalitatea de dobandire a bunului imobil.



In probatiune vor fi administrate inscrisuri, interogatoriu , proba testimoniala cu doi martori si expertiza tehnica de specialitate.




Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi egale intre soti ContSters356909 ContSters356909 Buna dimineata! Care sunt drepturile dintre soti asupra bunurilor din timpul casatoriei, in conditiile achizitiei unei case in rate, creditul fiind pe numele ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri pendre pendre Ma numesc P. Elena am cumparat o casa pe numele meu in timpul casatoriei toate utilitatile apa, curent etc sunt pe numele meu iar fostul sot a parasit ... (vezi toată discuția)
Poate sa scada cota mea de partaj daca eu nu mai locuiesc in imobilul bun comun? Nellviva Nellviva Buna ziua ! Am divortat si m-am mutat din casa pentru siguranta mea, dar nu am inceput partajul deoarece eu nu am inca suficienti bani (este o casa ... (vezi toată discuția)