avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii CAS, SOMAJ,CASS ...la tichete cadou pentru cheltuieli ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

CAS, SOMAJ,CASS ...la tichete cadou pentru cheltuieli sociale ????

Buna seara,
Probabil ati aflat despre controalele de la ANAF prin primariile din mediul rural...Se intrec cu gluma. Dupa ce ne-au stabilit debite dupa reguli numai de ei stiute, acum se intorc. Vor sa ne forteze sa platim retroactiv contributiile salariatilor la fondul de asigurari sociale, somaj si sanatate, aferente tichetelor cadou primite pentru cheltuieli sociale anul trecut. Daca aceste tichete sunt asimilate veniturilor din salarii, este normal sa se retina aceste contributii din valoarea lor ? Si daca da, stie cineva sa-mi spuna actul normativ care reglementeaza aceste retineri ? Intrebati, cei de la ANAF , au raspuns ca este vorba despre o interpretare a legii. Nu mai este nimeni aici in asemenea situatie ? Am inteles ca aceste controale au fost "dispuse" de la Ministrul de Finante si au fost efectuate in toate primariile rurale din tara. Oare nu se intreaba nimeni dintre colegi pe unde vom scoate camasa in momentul in care Curtea de Conturi ne va intreba in baza caror acte normative am retinut noi si am platit acesti bani ? Nemaipunand la socoteala ca penalitatile calculate, ajung din urma debitul stabilit...si ca trebuiesc platite si apoi retinute de la salariati ! As dori , daca se poate , un raspuns de la un jurist care sa ma lumineze si pe mine, pentru ca nu mai am speranta ca in aceasta tara legea sa fie lege pentru toata lumea si sa se renunte la interpretari si la cautarea disperata de portite si de scapari ale legislatiei care sa permita tuturor sa actioneze dupa bunul plac si mai ales dupa cum il taie capul. Va multumesc pentru rabdarea de a-mi citi mesajul.
Cel mai recent răspuns: vali.herea , utilizator 10:00, 26 August 2009
Vedeti aici punctul de vedere al ANAF fata de regimul fiscal aplicabil tichetelor cadou, sper sa va clarificati:
[ link extern ] /

ANAF: Regimul fiscal al tichetelor cadou acordate salariatilor

Intrebare: Care este regimul fiscal aplicabil tichetelor cadou oferite de angajatori salariatilor?
Raspuns ANAF 11 iulie 2009:
Potrivit prevederilor alin. 1 si 3 al art. 55 “Definirea veniturilor din salarii” din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si pct. 70 din Normele metodologice de aplicare aprobate prin HG 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, “sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda. ”
La stabilirea venitului impozabil din salarii se au in vedere si avantajele primite de persoana fizica, cum ar fi cadourile primite cu diverse ocazii, cu exceptia celor mentionate la art. 55 alin. 4 lit. a din Codul fiscal.
La acest articol, ca si la pct. 81 din Normele metodologice de aplicare, se precizeaza ca nu sunt incluse si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit, ….... veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, ..… acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
Cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.
Plafonul stabilit pentru cadourile oferite de angajatori copiilor minori ai angajatilor cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie se aplica atat darurilor constand in bunuri, cat si celor in bani, in cazul tuturor angajatorilor de forta de munca.
Asadar, se intelege ca nu este impozabila valoarea tichetelor cadou oferite copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cele oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie, pana la limita maxima de 150 de lei pentru fiecare persoana. Suma care depaseste aceasta limita, precum si valoarea tichetelor cadou acordate salariatilor cu alte ocazii decat cele mentionate mai sus reprezinta avantaje si se impoziteaza potrivit prevederilor art. 57 din Codul fiscal.

sursa: ANAF
Ultima modificare: Luni, 24 August 2009
Avocat FLORENTINA ALBU, Avocat
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul dat, dar asupra impozitului aferent acestor tichete m-am edificat , problema este daca trebuie sa retinem si celelalte contributii : CAS , SOMAJ, CASS ? Si de asemenea daca unitatea trebuie sa vireze la randul ei contributiile datorate de angajator pentru sumele respective ?
DA, trebuie retinute toate contributiile aferente atat ale angajatului cat si ale angajatorului.
CASS - se retine la toate sumele care se impoziteaza
CAS si SOMAJ- Baza de calcul o constituie salariul BRUT

PS
Trebuie sa depuneti rectificative si sa retineti angajatilor sumele reprezentant contributiile angajat
Ultima modificare: Miercuri, 26 August 2009
mihai_u, utilizator
Va multumesc pentru raspuns. Imi puteti spune exact prin ce act normativ sunt stabilite aceste retineri? M-am saturat sa tot aud ca este vorba despre o interpretare a legii. Spun acest lucru pentru ca nici inspectorii fiscali care au efectuat aceste controale nu sunt prea convinsi de legalitatea acestor retineri, deoarece unii dintre ei au calculat contributiile , unii nu. Si ma intreb, oare nu ar fi corect ca legea, daca este explicita si clara sa fie la fel pentru toata lumea?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tichete cadou vornicuelena vornicuelena Este corect daca se dau tichete cadou la salariati cu ocazia Craciunului in valoare de 150 ron neimpozabil? Pot fi acordate si in suma mai mare cu conditia sa ... (vezi toată discuția)
Tichete cadou elyss elyss Buna ziua Tichetele cadou oferite salariatilor pentru Paste se impoziteaza? Valoarea este de 150 lei / salariat. Limita de 150 lei neimpozabila este pentru ... (vezi toată discuția)
Tichete cadou SZABO PARASCHIVA SZABO PARASCHIVA DACA AM ANGAJATI NUMAI BARBATI, FARA COPII, POT SA LE ACORD TICHETE CADOU DE PASTE (vezi toată discuția)