avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 181 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Hotarare judecatoreasca privind obligarea la plata ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Hotarare judecatoreasca privind obligarea la plata salariilor restante. Firma in insolventa. Cum pot recupera drepturile salariale?

Buna ziua,

Mi s-a admis in instanta cererea privind obligarea firmei la care am lucrat la plata salariilor restante. De mentionat ca am fost angajat in luna septembrie 2015 si mi-am dat demisia in decembrie 2015.

Firma la care am lucrat, insa, a intrat in insolventa cererea privind insolventa fiind admisa inaintea cererii formulate de mine.

Din pacate, nu mai pot recupera banii pe calea executarii silite.

Mi s-a spus ca trebuie sa ma inscriu la masa credala, insa si acolo trebuie platita o taxa judiciara.

Intrebarile mele sunt,

Daca ma inscriu la masa credala am prioritate in recuperarea drepturilor salariale? Imi pot recupera salariile in proportie de 100%?

Ce alte posibilitati de recuperare a drepturilor salariale mai am?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:46, 11 Septembrie 2016
mariusstoican a scris:

.......
Intrebarile mele sunt,

Daca ma inscriu la masa credala am prioritate in recuperarea drepturilor salariale? Imi pot recupera salariile in proportie de 100%?

Ce alte posibilitati de recuperare a drepturilor salariale mai am?

Va multumesc.



In cazul falimentului, legea - art. 161 din Legea nr. 85/2014 - prevede o anumită ordine pentru plata creanţelor, si anume:
1. taxele, timbrele sau orice alte cheltuieli aferente procedurii instituite prin prezentul titlu, inclusiv cheltuielile necesare pentru conservarea şi administrarea bunurilor din averea debitorului, pentru continuarea activităţii, precum şi pentru plata remuneraţiilor persoanelor angajate potrivit prevederilor art. 57 alin. (2), art. 61, 63 şi 73, sub rezerva celor prevăzute la art. 140 alin. (6) din Legea 85/2014;

2. creanţele provenind din finanţări acordate potrivit art. 87 alin. (4) din Legea 85/2014;

3. creanţele izvorâte din raporturi de muncă;
....

Prin urmare, in urma lichidarii averii societatii in faliment, salariatii vor incasa creantele inscrise in tabelul obligatiilor debitoarei de indata ce sunt acoperite cheltuielile aferente desfasurarii procedurii si creantele provenind din finantari acordate debitoarei in perioada de observatie, pentru continuarea activitatii sale.

De asemenea, angajatii de la societatile care intra in insolventa pot apela la Fondul de Garantare care acopera salarii, compensatii si indemnizatii, cuantumul despagubirilor fiind plafonat la valoarea a trei salarii medii brute pe economie pentru fiecare salariat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Firma in insolventa si plata salariilor alina1307 alina1307 buna ziua. puteti va rog sa imi spuneti care este locul pe care il ocupa salariul angajatului in prioritatile unei firme in insolventa? directorul firmei care ... (vezi toată discuția)
Am câștigat un proces cu o firma la care am fost angajat și ... Reddan Reddan Am câștigat un proces cu o firma la care am fost angajat și acum am aflat ca si-a declarat falimentul și am câștigat drepturile salariale pe 2 ani , ... (vezi toată discuția)
Creante angajat in cazul insolventei SfetcuArabela SfetcuArabela Buna ziua, Ma poate ajuta si pe mine cineva cu o lamurire? Am fost angajata la o firma care acum este in insolventa (procedura este aproape finalizata). ... (vezi toată discuția)