Am câștigat un proces cu o firma la care am fost angajat și acum am aflat ca si-a declarat falimentul și am câștigat drepturile salariale pe 2 ani , atât a durat conflictul de muncă, și am vrea sa știu dacă sa mai continui demersul de executare silita , dacă mai recuperez ceva?
hotumattua
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Lichidatorul îl va trece pe o listă de priorități, pe primul loc fiind datoriile către stat, din câte știu eu, deci șansele sunt foarte mici de a obține ceva. Rechinii ăștia au grijă ca, în momentul în care se declară în stare de faliment, să nu mai aibă nimic.
Cornel Vasile a scris:
Putetj continua executarea silita...luati legatura și cu lichidatorul fostului angajator
Victoria91
Utilizator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
In procedura de faliment, executarile silite se suspenda.
Conform art. 161 din legea 85/2014 cu privire la procedura de insolventa , creanţele se plătesc, în cazul falimentului, intr-o anumita ordine, creantele salariale fiind pe pozitia 3:
1. taxele, timbrele sau orice alte cheltuieli aferente procedurii instituite prin prezentul titlu, inclusiv cheltuielile necesare pentru conservarea şi administrarea bunurilor din averea debitorului, pentru continuarea activităţii, precum şi pentru plata remuneraţiilor persoanelor angajate potrivit prevederilor art. 57 alin. (2), art. 61, 63 şi 73, sub rezerva celor prevăzute la art. 140 alin. (6);
2. creanţele provenind din finanţări acordate potrivit art. 87 alin. (4);
3. creanţele izvorâte din raporturi de muncă;
(...)
Trebuie sa luati legatura cu lichidatorul pentru a va inscrie la masa credala - totalitatea creantelor datorata de firma, exista un tabel de creante, in care probabil figurati cu creanta de recuperat daca era inregistrata in evidenta contabila a societatii, care ar trebui actualizat cu valoarea aprobata de instanta ca urmare a procesului avut.
Din ce stiu eu nu se poate face executare silita la societati in insolventa / faliment decat daca suma este garantata intr-un fel... Va trebui sa va inscrieti la masa credala cu suma stabilita de instanta si veti face parte dintr-o categorie de creditori privilegiati care se vor indestula inaintea celorlalti, daca veti avea din ce... Cititi legea insolventei 85/2014. Nu pierdeti vremea, termenele sunt destul de stranse in cazul insolventelor, s-ar putea nici in tabelul creditorilor sa nu mai puteti fi inscris. Nu este suficient ca suma sa fie prinsa in contabilitatea firmei, trebuie sa o cereti. Iar cata vreme nu era o decizie definitiva ma indoiesc ca a prins-o cineva in contabilitate...