avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... personalitate juridica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

personalitate juridica

Buna ziua. Imi poate spune cineva daca o asociatie de proprietari, care are chitante cu CIF si cu cont bancar (si pe care scrie Asociatia de proprietari a bl...), poate sa nu aiba personalitate juridica? Administratorul blocului mamei mele (care nu locuieste in bloc) spune ca el crede ca blocul nu are pesonalitate juridica (presedinta blocului e plecata si nu poate fi momentat intrebata de acte, si oricum e cam ametita...). Insa se dau chitante pt plata intretinerii cu Asociatia de proprietari a bl..., cu CIF si cont bancar. Eu stiam ca daca e asociatie de proprietari si are CIF are, automat, personalitate juridica. Ma puteti ajuta? Multumesc
Cel mai recent răspuns: noidoi , utilizator 09:39, 13 Septembrie 2016
Daca asociatia de proprietari detine CIF automat a obtinut personalitate juridica
Daca presedintele este in imposibilitate sa isi exercite atributiile nu exista membru al comitetului executiv care sa fi preluat provizoriu prerogativele presedintelui de asociatie ?
Presedintele e plecat pt o vreme. O sa revina. Se ocupa administratorul de bloc. Dar el nu stia daca au personalitate juridica si aveau nevoie sa stie, nu stiu pt ce. Dar asa stiam si eu: daca au CIF au personalitate juridica. Multumesc mult pt raspuns
Nu neaparat.
A fost o perioada scurta, la sfarsitul anilor '90, cand asociatiilor de locatari li s-a dat de catre ANAF CIF. De asemenea, daca contul bancar este la CEC, asta face si mai posibil faptul de a nu avea personalitate juridica intrucat CEC-ul admitea si asociatiile de locatari sa-si faca cont bancar.
Daca insa contul este la alta banca, atunci asociatia are personalitate juridica deoarece bancile nu admit decat asociatii de proprietari legal infiintate, cu tot dichisul.
Am inteles. O sa ma uit pe chitante sa vad ce banca e. multumesc mult.

Mi-am adus aminte, pe chitatnta scrie asociatie de proprietari, nu de locatari. Si asa poate sa nu aiba personalitate juridica?
Ultima modificare: Luni, 12 Septembrie 2016
Adriantot, moderator
Are domnule, are e toate.
Are CIF, are cont in banca, se numeste "asociatie de proprietari", elibereaza chitante,..
Spuneti ca:
Administratorul blocului mamei mele (care nu locuieste in bloc) spune ca el crede ca blocul nu are pesonalitate juridica

Pai da, are dreptate. Gura pacatosului adevar graieste. Blocul dumneavoastra este un bloc ca oricare, asa cum o casa e o casa, o strada e strada..., si nu are personalitatea juridica.
"Personalitate juridică" este o caracteristica a subiectelor de drept care au organe de conducere, o firma, o organizatie, o uniune, o asociatie, o institutie... şi nu o cladire!
Asociatia de proprietari este persoana juridica.
Cautati aceasta asociatie pe net dupa CIF si/sau denumire daca le stiti si o sa gasiti informatii mai multe la finante, in cataloage, justitie...

Alte discuții în legătură

Cont bancar deschis de persoana fizica pentru asociatie ndb ndb Buna ziua tuturor, Asociatia de proprietari despre care vorbesc a facut parte dintr-o asociatie de locatari compusa din 3 scari, la data infiintarii primei ... (vezi toată discuția)
Cine suporta comisioanele pt.incasarea intretinerii prin banca? carmenbn carmenbn O parte dintre proprietarii din asociatie platesc intretinerea prin banca.Cui se repartizeaza comisioanele bancare care se retin pt.aceste incasari,tuturor ... (vezi toată discuția)
Acces locatar la cont bancar asociatie locatari pentru plata intretinerii Nastasescu Nastasescu Cum pot obtine acces la contul bancar al asociatie de locatari, daca banca si presedintele asociatiei de locatari refuza accesu la cont pentru plata ... (vezi toată discuția)