avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de maternitate

buna ziua,momentan sunt angajata cu 4 ore la locul de munca si sunt insarcinata in 6 luni. In conditiile acestea beneficiez de indemnizatie de crestere copil?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:35, 12 Septembrie 2016
Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de durata timpului de munca (norma intreaga sau timp partial de munca). ... asadar, aceasta se acorda indiferent de tipul contractului de munca numai daca în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit.

Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie: Poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului persoana căreia, din cauza restrângerii activităţii angajatorului, i s-a redus programul de lucru la două ore/zi şi salariul în mod corespunzător, pe o perioadă de 3 luni?

Solutie: Perioada de întrerupere temporară a activităţii din iniţiativa angajatorului este considerată perioadă asimilată în contextul OUG nr. 111/2010, care prevede la art. 2 alin. (5) lit. f) că cele douăsprezece luni de eligibilitate pot fi constituite integral şi din perioada în care persoana se află în întrerupere temporară a activităţii din iniţiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivi legii. Totodată, şi o singură oră de activitate efectuată pe zi este suficientă pentru a asigura eligibilitatea la indemnizaţia pentru creşterea copilului. De asemenea, este necesară prezenţa la dosar a documentului de la angajator care să certifice măsurile luate de acesta, cum ar fi: reducerea programului de lucru, concedierea colectivă etc. Prin urmare, în situaţia în care angajatorul certifică prezenţa zilnică, iar în adeverinţa de venituri eliberată de acesta sunt precizate perioadele în care sunt realizate venituri supuse impozitului pe venit, inclusiv perioadele de şomaj tehnic, dacă acestea există, persoana este îndreptăţită să beneficieze de indemnizaţie pentru creşterea copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pt cresterea copilului Ramona.andrei25 Ramona.andrei25 Buna ziua! Sunt angajata la o II cu un contract de 2 ore de doi ani.as vrea sa stiu daca beneficiez de indemnizatie pt cresterea copilului sau daca trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie cc luata de tata mirela_7 mirela_7 Buna ziua, Am o prietena care este insarcinata in 4 luni,dar nu lucreaza.Lucreaza doar sotul ei cu contract de munca pe 2 ore de 7 luni.In conditiile astea ... (vezi toată discuția)
Informatii indemnizatie crestere copil lorelena1306 lorelena1306 Am rugamintea sa ma ajutati intr-o problema: O persoana care este administrator imobile cu un contract individual de munca pentru 2h/zi cu contributiile ... (vezi toată discuția)