avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 335 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu crestere copil

buna ziua, daca am nascut pe 04.04.2016, si concediul de crestere copil este de 2 ani, care este termenul de intoarcere la serviciu? ca am inteles ca 30 de zile trebuie sa le stea tatal, si daca nu vrea sa stea el, pot sa stau eu in continuare? 1 an si 11 luni s-ar implini pe 03.03.2018, deci atunci ar trebui eu sa incep? si daca nu doresc sa ma intorc la acel loc de munca cum se procedeaza? Ca daca sta tatal cele 30 de zile, automat ar trebui sa ma intorc eu la serviciu, ceea ce nu as dori sa se intample. multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:25, 13 Septembrie 2016
1. Daca tatal copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu crestere copil, atunci mama va putea beneficia de CCC pana inclusiv in ziua cand copilul implineste varsta de 2 ani. Altfel spus, durata CCC pentru mama nu se mai reduce cu o luna. In speta, veti reveni la munca in data de 05.04.2018.

2. Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu crestere copil, indiferent daca solicita sau nu acest drept, atunci durata CCC pentru mama se va diminua cu o luna.
In speta, veti reveni la munca in data de 05.03.2018.
In aceste conditii, mama persoana care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului

3. Ziua în care se va relua activitatea profesională este ziua următoare celei în care copilul împlineşte varsta de 2 ani, respectiv 3 ani in situatia copilului cu handicap.

Ordinul nr.1474 din 06.05.2011 emis de Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale pentru aprobarea Instrucţiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, ....

Situatie : Când încetează dreptul la indemnizaţia pentru creşterea copilului şi care este ziua în care se reia activitatea profesională?

Solutie : Potrivit prevederilor art. 16 alin. (2) din OUG nr. 111/2010, plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului încetează cu ziua următoare celei în care copilul a împlinit vârsta de 1 an, 2 ani, respectiv de 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Astfel, dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului va înceta în aceleaşi condiţii şi acest lucru tocmai pentru a evita suprapunerea de drepturi în ziua în care copilul împlineşte 1 an, 2 ani sau 3 ani, respectiv: dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului şi dreptul la salariu în ziua întoarcerii la activitatea profesională. Ziua în care se va relua activitatea profesională este ziua următoare celei în care copilul împlineşte 1 an, 2 ani sau 3 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reluare activitate dupa ccc divele divele Cand trebuie sa-si reia activitatea salariata care a avut cerere pentru cresterea copilului pana la 2 ani? Care este legislatia referitoare la aceasta ... (vezi toată discuția)
Reinceperea activitatii dupa terminarea concediului pentru cresterea copilului mkduck2001 mkduck2001 Va rog sa imi spuneti care este ziua in care trebuie sa se reinceapa activitatea dupa concediul de crestere a copilului? Vreau sa imi dati un exemplu concret : ... (vezi toată discuția)
Schimbare loc de muncă la sfârșitul ccc: cum trebuie să procedez? MoniKa Constantin MoniKa Constantin Buna ziua, sunt o mamica in concediu de crestere al copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si doresc sa imi schimb locul de munca atunci cand mi se ... (vezi toată discuția)