avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... reluare activitate dupa CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

reluare activitate dupa CCC

Cand trebuie sa-si reia activitatea salariata care a avut cerere pentru cresterea copilului pana la 2 ani?
Care este legislatia referitoare la aceasta situatie cu ultimele modificari ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:51, 21 Mai 2014
1. Daca a optat pentru CCC pana la varsta copilului de 2 ani primeste indemnizatie pana iclusiv in ziua in care copilul implineste 2 ani.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 16
(1) Dreptul la indemnizațiile prevăzute la art.2 alin.(1), respectiv la art.5 și art.9 alin.(4) și (5) încetează cu ziua următoare celei în care:

a) copilul a implinit varsta de un an sau, dupa caz, 2 ani, respectiv de 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
...
Vedeti si Ordinul nr.1474/2011:
- Situatie:

Când încetează dreptul la indemnizaţia pentru creşterea copilului şi care este ziua în care se reia activitatea profesională?

- Solutie :
Potrivit prevederilor art. 16 alin. (2) din OUG nr. 111/2010, plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului încetează cu ziua următoare celei în care copilul a împlinit vârsta de 1 an, 2 ani, respectiv de 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Astfel, dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului va înceta în aceleaşi condiţii şi acest lucru tocmai pentru a evita suprapunerea de drepturi în ziua în care copilul împlineşte 1 an, 2 ani sau 3 ani, respectiv: dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului şi dreptul la salariu în ziua întoarcerii la activitatea profesională. Ziua în care se va relua activitatea profesională este ziua următoare celei în care copilul împlineşte 1 an, 2 ani sau 3 ani.
1 ani si 11 luni beneficiaza mama si 1 luna tata, celalalt parunte
As avea si eu o intrebare referitoare la chestiunea in discutie. Tatal are dreptul la concediu de o luna, mama la ccc pana cand implineste copilul 2 ani. Daca tatal renunta la dreptul de a lua concediul de 1 luna, mama este obligata sa isi inceapa activitatea profesionala dupa 1 an si 11 luni?
1. Daca tatal indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC), fie ca intra sau nu cel putin o luna in CCC, mama va sta in CCC cu o luna mai putin.

2. In cazul prezentat de dvs. mama va beneficia de CCC pana la varsta de 1 an si 11 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil andreeadumitrascu24 andreeadumitrascu24 buna ziua, daca am nascut pe 04.04.2016, si concediul de crestere copil este de 2 ani, care este termenul de intoarcere la serviciu? ca am inteles ca 30 de ... (vezi toată discuția)
Reintoarcere din concediu ingrijire copil rin rin Cand prevede legea ca isi poate incepe mama activitatea dupa concediul de ingrijire copil, in ziua cand copilul implineste 2 ani sau in ziua urmatoare acesteia? (vezi toată discuția)
Concediul de crestere copil Andreea_Ana Andreea_Ana Buna ziua. Sunt mama unui copil nascut pe data de 15.09.2014 si am optat pentru 2 ani concediu de crestere copil. 1. Care este data limita de incepere a ... (vezi toată discuția)