avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Aplicare coeficient spor vechime luând in considerare ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Aplicare coeficient spor vechime luând in considerare studiile superioare si serviciul militar pt pensie limita de virsta

Am urmat la zi institutul politehnic Bucuresti intre 1977 si 1982 (cinci ani ingineri zi), si la un an dupa ce am inceput sa lucrez am efectuat stagiul militar cu termen redus de 6 luni intre oct 1983 si aprilie 1984 fapt mentionat in cartea de munca. In martie 1993 am emigrat, iar in momentul lichidarii am predat livretul militar la cererea departamentului de evidenta militara din cadrul intreprinderii.
In total am 15 ani si 5 luni de activitate considerind invatamintul superior la zi de cinci ani si serviciul militar ceea ce ma califica pentru pensia de limita de virsta stagiul minim de cotizare.

Va rog clarificati din ce moment se vor aplica coeficientii de spor de vechime din moment ce primii cinci ani din 15 Sept 1977 pina in 15 Sept 1982 reprezinta vechimea din inv superior. Se considera acestia pentru aplicarea sporului de vechime incepind cu 15 Sept 1982 ? Am aceiasi intrebare pentru stagiul militar. Daca nici unul din aceste stagii nu se considera atunci coeficientii de vechime vor fi aplicati de casa de pensii in cazul meu incepind cu aprilie 1986 (trei ani de la angajare plus 6 luni serviciu militar daca nu se considera) Aceasta perioada de 3 ani este mentionata in lege ca vechime minima dupa 1 Septembrie 1983.

Va rog clarificati daca va trebui sa recuperez livretul militar in conditiile in care vechimea din armata este mentionata in cartea de munca.
Cel mai recent răspuns: 1dragon6 , utilizator 14:20, 14 Septembrie 2016
Anul universitar se considera de la 1 octombrie pana la 1 octombrie urmator.
Facultatea ca mai sus este stagiu asimilat, deci nu se ia in considerare cu spor de vechime ci numai ca timp, adaugandu-se ca stagiu numai la implinirea varstei de pensionare, aceasta fiind in conditii normale de 65 ani.

Ultima modificare: Marți, 13 Septembrie 2016
im82, utilizator
multumesc. Va rog clarificati daca aceeasi situatie se aplica stagiului militar. La vremea respectiva pentru persoanele angajate chemate la satisfacerea stagiului militar acesta se adauga in cartea de munca pentru vechime ceea ce este si cazul meu deci acesta nu ar trebui sa fie stagiu asimilat. Va rog precizati daca va trebui sa cer autoritatilor romane livretul militar pentru dosarul de pensionare, acesta fiind predat la cererea lor in momentul in care am emigrat.
Referitor la armata, s-a dat un raspuns avizat aici pe forum acum putina vreme. Faceti o cautare.
Despre cealaltă problemă nu am informații.
1. art.20 din Legea nr.3/1977
(2) Constituie vechime in munca si timpul in care o persoana incadrata in munca si-a intrerupt activitatea deoarece:
a) a indeplinit serviciul militar in termen, a fost concentrata, mobilizata sau in prizonierat;
...

Asadar, de la 1 iulie 1977 si pana la data de 01.04.2001 - data abrogarii Legii nr.3/1977 - , perioada in care s-a indeplinit serviciul militar in termen constituie vechime in munca.

In prezent, dispozitiile legale in materie considera perioada de stagiu militar ca fiind perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie.

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice :
ART. 49
(1) În sistemul public de pensii se asimileazã stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
...
c) a satisfãcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilitã, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
...

Indiferent de perioada in care ati efectuat armata, aceasta se va lua in considerare la stabilirea stagiului de cotizare cand veti solicita pensie pentru limita de varsta sau pensie de invaliditate.

3. Pentru livretul militar , solicitati sprijinul Centrului Militar in raza caruia aveti domiciliul.

In situatia in care nu se mai regaseste :
Legea 446/2006 privind pregatirea populatiei pentru aparare
art.52
...
(3) Pierderea livretului militar se comunică în scris centrului militar pe raza căruia domiciliază, în termen de 5 zile, şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, în termen de 10 zile de la constatare.

Cerere publicare pierdere livret militar in Monitorul Oficial
[ link extern ]
Multumesc. Nu mai am domiciliul in tara intrucit am emigrat legal in martie 1993. Presupun ca trebuie sa ma adresez la autoritatea militara unde am avut ultimul domiciliu. Am predat livretul militar la cererea serviciului corespunzator din intreprinderea Brasoveana unde am desfasurat activitatea inaintea plecarii. Daca intreprinderea unde a fost predat nu l-a pastrat atunci voi apela la autoritatea militara. Problema nu a fost creata de mine ci de decizia autoritatilor de la acea vreme de a cere acest act. Serviciul militar termen redus a fost satisfacut intre octombrie 1983 si aprilie 1984

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Armata ca vechime în munca Ignat Dan Ignat Dan Am făcut armata intre 1983 - 1985 .... un an jumătate. .. la mina ... Apoi am 16 ani de grupa I. Se trece armata ca vechime ? (vezi toată discuția)
Buna seara! am facut armata in perioada 1986-1988.nu am lucrat ... Papell Papell Buna seara! Am facut armata in perioada 1986-1988.Nu am lucrat inainte de incorporare.Ma poate ajuta cu ceva la pensie aceasta perioada? Multumesc! (vezi toată discuția)
Stagiu militar Sisi03 Sisi03 Stagiul militar intra la vechimea in munca? (vezi toată discuția)