avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Plata zile libere
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Plata zile libere

Sunt profesor la un liceu. cum se platesc orele din zilele declarate "zile libere legale"? Care este modul de calcul si legea care reglementeaza aceasta?
Cel mai recent răspuns: casablanca-evenimente , utilizator 09:06, 14 Septembrie 2016
1. Codul Muncii
art.142
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

2. Pentru sectorul privat avem :
Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.

sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.


Pentru sectorul bugetar avem :
OUG 57/2015
art.9
În anul 2016, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora, cu excepţia situaţiilor când prin prezenta ordonanţă de urgenţă se dispune altfel.
nu este vorba de compensarea cu timp liber. Orele din ziua libera deoarece nu se fac,nu se platesc. Nu cred ca este corect sa se retine din bani pentru zilele libere legale, atata timp cat Codul muncii spune ca zilele libere legale sunt platite de angajator,in acest caz de la bugetul statului. Personalul auxiliar din invatamant, desi in acele zile nu vine la scoala, nu are afectat salariul, dar profesorilor li se taie orele din ziua respectiva pe motiv ca nu se fac. profesorii nu lipsesc in acele zile decretate libere pentru ca vor,si in acest caz o zi libera data de guvern,din cadou se transforma in pedeapsa. La nici o alta categorie sociala nu se intampla asa ceva. Va rog sa ma lamuriti pt ca sunt zile cand pierd datorita acestui sistem de calcul bani din salariu si nu mi se pare corect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codul muncii vintila ludmila vintila ludmila sunt bugetar , sporul pentru sarbatori cum este platit (vezi toată discuția)
Ore suplimentare si ore lucrate in sarbatori legale MargaretaElena MargaretaElena Buna ziua, lucrez intr-o firma unde angajatii lucreaza doua zile cu doua zile libere astfel: 11 ore in prima zi, 12 ore in a doua zi si apoi are doua zile ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, zilele de sarbatoare legala se platesc compensator ... zsu62 zsu62 Buna ziua, zilele de sarbatoare legala se platesc compensator sau se acorda zi libera compensatoare doar daca sunt in cursul saptamanii?daca pica sambata sau ... (vezi toată discuția)