avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proces asociatie de proprietari/dezvoltator imobiliar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proces asociatie de proprietari/dezvoltator imobiliar

Buna ziua, ma adresez d-voastra cu speranta obtinerii unor informatii.Suntem o asociatie de locatari care inca nu a preluat complexul rezidential de la dezvoltator.Dupa ce fiecare proprietar a cumparat apartamentul si s-a mutat in el au inceput sa apara o serie de vicii ascunse,cu toate ca am facut mai multe sesizari catre dezvoltator, acesta nu are de gand sa rezolve problemele cu care ne confruntam.Sesizarile au fost facute din parte asociatiei de proprietari.
1.Daca dam in judecata dezvoltatorul avem sanse sa castigam?
2.Cum este mai bine sa ii dam in judecata, individual sau ca asociatie?
3.In cazul in care o sa dam dezvoltatorul in judecata se va face o expertiza tehnica din care vor rezulta viciile ascunse?
4.Avand in vedere ca in asociatie suntem in jur de 20 de apartamente, d.p.d.v financiar putem sa sustinem acest proces?(majoritatea proprietarilor sunt oameni care au cumparat cu prima casa,deci nu facem parte dintr-o categorie de oameni instariti).
5.Considerati ca un eventual demers in acest sens are o sansa reala?

Mentionez ca intrebarile sunt de natura pur informativa,ne dorim sa ne facem o idee despre ce ar insemna acest demers.

Va multumim anticipat!
Cel mai recent răspuns: stefanpopa2016 , utilizator 10:39, 16 Septembrie 2016
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De ce implicaţi Asociaţia de Proprietari în aceste demersuri? nu văd sensul...sunt vicii şi pe părţile comune de proprietate? Dacă viciile de care spuneţi sunt la nivelul proprietăţilor private, ale apartamentelor (poate nici nu vor toţi să dea în judecată), sunt de părere că fiecare proprietar ar trebui să-şi susţină propriile solicitări.
1. aveţi şanse să câştigaţi, la fel şi să pierdeţi. strict din ce ne relataţi aici, nimeni nu v-ar putea asigura că veţi câştiga. depinde de probe.
2. individual, sau vă adunaţi mai mulţi proprietari afectaţi. chiar toţi proprietarii sunt afectaţi?
3. da, se poate solicita o expertiză tehnică, pe care judecătorul cel mai probabil o va încuviinţa sau chiar o va dispune din oficiu, depinde de ce veţi solicita
4. dv. ştiţi de ce finanţe dispuneţi, dar strict la un nivel vag, eu zic că ar fi posibil...costurile nu-s chiar exorbitante
5. s-ar putea să aibă, s-ar putea să nu...depinde de probele pe care le deţineţi şi de felul în care vă veţi susţine cauza.

mai precis, v-aş sugera să vă clarificaţi restul aspectelor într-o consultaţie cu un jurist, care ar putea evalua exact dacă ce susţineţi face obiectul unor vicii ascunse sau nu, dacă mai sunteţi în termenul de prescripţie, etc. şi în ce măsură acest demers va fi constructiv.
toate cele bune!
Ultima modificare: Marți, 13 Septembrie 2016
Nicoleta Silvia Hulpus, Consilier juridic
Atat timp cat deficientele exista in proprietate privata,atunci proprietarii se pot constitui individual cu pretentii impotriva dezvoltatorului
Initial,parcurgeti procedura prealabila,fiecare proprietar interesat sa notifice oficial dezvoltatorul cu obligatia remedierii deficientelor sub sanctiunea obligarii la plata a cheltuielilor aferente solutionarii in instanta
In situatia in care dezvoltatorul refuza sa se implice in remedierea deficientelor,urmeaza ca toti cei afectati sa analizeze responsabil oportunitatea actionarii in instanta a dezvoltatorului
Expertiza tehnica poate concluziona asupra existentei viciilor ascunse
Chiar daca expertiza tehnica o solicitati dv,c/v acesteia o puteti recupera de la dezvoltator -daca acesta dupa hotararea instantei de judecata va mai fi solvabil...
@stefanpopa2016,
Pana a ajunge in instanta incercati sa determinati dezvoltatorul sa remedieze deficientele. Asociatia de proprietari dar si/sau fiecare proprietar in parte pot:
- sa notifice in scris dezvoltatorul cu privire la aceste deficiente
- sa sesizati si sa cereti sprijinul Inspectoratului de stat in constructii
- sa sesizati si sa solicitati sprijinul protectiei consumatorului
- sa sesizati si sa solicitati sprijinul Serviciului de urbanism din primarie.
Toate aceste demersuri le puteti face atat individual cat si din partea saociatiei de proprietari. Inarmati-va cu dovezi ca ati sesizat, cu raspunsurile primite si apoi pregatiti-va sa actionati in judecata dezvoltatorul bazandu-va si pe constatarile celor care raspund sesizarilor dumneavoastra.
In instanta este bine sa mergeti ca asociatie de proprietari si nu individual. Asta pentru ca, asa cum intele eu, sunt mai multe deficiente, vicii poate unele comune, asemanatoare.. Sigur ca nu este obligatoriu ca toti proprietarii sa participe, toti sa reclame ori sa se implice in proces. Aveti legea 230/2007 care va ajuta in acest sens si puteti actiona in instanta ca asociatie de proprietari, reprezentat de presedintele asociatiei.
Art. 30. - (1) Comitetul executiv, reprezentat de preşedintele asociaţiei de proprietari, are următoarele atribuţii:
h) îşi asumă obligaţii, în nume propriu sau în numele proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari, privind interesele legate de clădire;
i) iniţiază sau apără în procese, în nume propriu sau în numele proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari, interesele legate de clădire;

Sigur ca daca presedintele nu se descurca singur in instanta poate angaja avocat cu care va colabora si pe care trebuie sa-l ajute cu toate datele necesare in cursul procesului: acte de proprietate, PV de predarea a partamentelor, acte de garantie a apartamentelor, cartea tehnica a blocului, raspunsurile primite de la dezvolatator si institutiile la care ati cerut sprijinul...
Sansele de a obliga dezvoltatorul sa remedieze deficientele sunt mai mari sa in comun decat individual, reprezentarea in instanta mai buna si sigur asa va permiteti mai usor angajarea unui avocat.


Inainte de a face orice, verificati firma dezvoltatorului. Daca este o firma cu capital social de 200 lei nu cred ca are rost sa incepeti nimic pentru ca e clar ca nu mai are deja nimic. Daca mai sunt apartamente sau rate de platit puteti incerca cu procesul incercand sa folositi acestea ca garantie.
Buna ziua, va multumim pentru raspunsurile dumneavoastra.
Pana la aceasta data,noi in calitate de asociatiei am facut solicitari scrise,am primit numar de intrare de la aceeasta firma dar nu am primit nici un raspuns. In concluzie, viciile ascunse sunt atat pe spatii comune, cat si individual.
Urmeaza sa facem sesizari la ISC,OPC si urbanism.

O zi buna va dorim!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infitratie apa din exterior in apartamentul de la parter thesys thesys Buna ziua, Va rog o solutie, daca cineva s-a mai confruntat cu aceasta situatie. Avem urmatoarea problema: bloc nou de 4 ani, fara subsol ... (vezi toată discuția)
Refacere hidroizolatie la apartament situat la demisol in proprietate privata. cine suporta cheltuiala? DGI DGI Buna ziua, Ma aflu intr-o situatie destul de delicata: Am cumparat, in urma cu 2 ani, printr-un credit Prima Casa un apartament situat la demisolul unui ... (vezi toată discuția)
Infiltratii in peretii unui apartament nou da_na da_na Buna seara si Craciun fericit! Vin catre dvs cu o problema aparuta imediat dupa cumpararea unui apartament situat la parter, direct de la dezvoltator, in anul ... (vezi toată discuția)