avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 287 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Refacere hidroizolatie la apartament situat la demisol ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Refacere hidroizolatie la apartament situat la demisol in proprietate privata. Cine suporta cheltuiala?

Buna ziua,

Ma aflu intr-o situatie destul de delicata: Am cumparat, in urma cu 2 ani, printr-un credit Prima Casa un apartament situat la demisolul unui imobil format din 2 etaje + parter + demisol. Deci, sunt proprietara pe apartament cu acte in regula. Anul acesta datorita ploilor abundente, au aparut pete de igrasie pe peret si un miros de nesuportat care venea dinspre parchet. Am scos parchetul si am constatat ca dedesubt era mocheta, apoi o sapa uda. La recomandarea unui specialist am facut o forare interioara de 1,5 m (in interiorul camerei respective) sa vedem care este compozitia solului si daca a fost efectuat drenaj sub pardoseala. Sub sapa am gasit un strat de polistiren, o placa de beton de 20 cm si dedesubt... sol argilos, fara pic de drenaj, motiv pentru care apa din panza freatica si din ploi vine in apartamentul meu.

Am contactat deja constructorul pentru vicii ascunse (constructia implineste 9 ani anul acesta, deci, conform Legii 10 / 1995 privind calitatea in constructii ma aflu in termenul legal de 10 ani in care as putea sa trag la raspundere constructorul pentru vicii ascunse). Acum... "conform legii" pare sa fie pura teorie in tara asta. Constructorul nu prea vrea sa auda de asa ceva, iar gaura prin care s-a forat (si pe care nu am astupat-o inca, pentru a vedea exact ce se intampla si pentru a nu fi nevoita sa forez din nou pentru vreo alta expertiza) s-a umplut cu apa pana la nivelul sapei. Practic... sapa e uda si m-am pricopsit cu o "fantanita" in camera mare :(

In mod cert, nu pot sta cu "fantanita" in casa la infinit si solutia tehnica potrivita atat pentru mine, cat si pentru vecinii de la etajele pare sa fie un drenaj perimetral de jur imprejurul cladirii. Astfel, se rezolva problema mea si se evita ridicarea igrasiei la vecini. Daca nu voi reusi sa conving constructorul sa remedieze problema, pot solicita vecinilor plata in solidar a drenajului perimetral avand in vedere faptul ca sunt proprietara pe apartamentul de la demisol? Art 649 Cod Civil defineste fundatia, structura si structura de rezistenta ca parti comune. Eu pot gasi o solutie tehnica convenabila pentru mine, dar in detrimentul vecinilor, respectiv sa "ma anvelopez" pe interior cu vopsea de piscine sau un alt material de acest fel, sa imi refac tencuiala si zugraveala si sa traiesc linistita si lipsita de responsabilitate, dar, in acest fel, apa nu va mai intra in apartamentul meu, ci va urca spre etajele superioare, afectand zidurile... comune, care ii "sustin" pe vecinii de mai sus. Anul trecut, cand s-au efectuat reparatii la acoperis, am platit si eu, in solidar cu toti vecinii costul reparatiei, in suma egala cu ceilalti si nu a fost o suma mica.

Mentionez ca in acest condominiu nu exista o Asociatie de proprietari si toate reparatiile se fac prin convocarea tuturor proprietarilor, la buna intelegere.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 10:36, 13 Mai 2014
Puteti sesiza in scris cu nr. de inregistrare/ data, Inspectoratul de stat in ctii., pentru vicii ascunse la constructii, daca nu veti primi un raspuns convenabil, in scris, de la constructor, in urma unei sesizari oficiale, cu nr. de inregistrare/ data, pe care daca nu ati facut-o, va trebui sa o faceti.
Pentru remediere ar trebui sa fiti in posesia unui proiect de executie plus deviz de lucrari. In mod normal, constructorul ar trebui sa faca proiectul si lucrarile de remediere pe cheltuiala sa.
Puteti deschide, dupa caz, actiune in instanta, impotriva constructorului, pentru vicii ascunse la ctie., sa solicitati remedierea, daune materiale pentru pagubele suferite de dvs. si daune morale pentru ca va pune pe drumuri.
Daca veti plati dvs. remedierea si proiectul plus devizul, ar trebui sa aveti acceptul scris al celorlalti proprietari pentru aceste lucrari (proiect plus deviz), inainte de a va apuca de lucrari, pentru a nu avea probleme mai tarziu cu recuperarea banilor cheltuiti si sa fiti nevoit sa recurgeti la instanta si in acest caz. In mod normal si corect, cheltuielile trebuie suportate de toti proprietarii in mod egal, in functie de suprafata construita detinuta in proprietate.
Solutia pe care o amintiti, de a va rezolva numai problema dvs. nu si pe a constructiei in ansamblul ei, nu este cea corecta, in conditiile in care veti avea nevoie de autorizatie de ctie. de la primarie si de aviz pentru lucrari de ctii. de la Inspectoratul de stat in ctii.
Adica pentru saparea unui sant in jurul imobilului, montarea unei tevi de drenaj si umplerea santului cu pietris (ceea ce inteleg ca tehnic inseamna drenajul) am nevoie de proiect si autorizatie de constructie? Pai eu nu construiesc nimic. Vreau doar sa remediez ceea ce a fost construit deficitar... :(
Ati inteles corect mesajul meu anterior. Orice interventie la ctie., de genul celei mentionate de dvs., se face cu proiect, autorizare de ctie. si aviz ISC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiltratii in peretii unui apartament nou da_na da_na Buna seara si Craciun fericit! Vin catre dvs cu o problema aparuta imediat dupa cumpararea unui apartament situat la parter, direct de la dezvoltator, in anul ... (vezi toată discuția)
Garantie 10 ani impotriva viciilor ascunse pentru constructii CrMi CrMi Buna ziua, As avea o intrebare legata de garantia impotriva viciilor ascunse pentru constructii. Inteleg ca leagea 10/1995 prevede o garantie de 10 ani ... (vezi toată discuția)
Pe cine trag la raspundere??? Scr3wBall Scr3wBall Recent am cumparat un apartament la etajul 7, intr-un bloc nou construit. Problema este ca apa nu are presiune in orele de varf la etajul respectiv. Intrebarea ... (vezi toată discuția)