Sa sinterizam intrebarile si raspunsurile:
1.
Cum se repartizeaza cheltuielile pentru reparatii?
Raspuns: pe cota parte indiviza (pe suprafata utila, fara balcoane, logii, terase)
2.
Unde, pe ce coloana de apartamente se repartizeaza?
Raspuns: daca in trecut reparatiile vizand o coloana sau un grup de apartamente s-a repartizat in mod specific numai acestora, atunci se pastreaza regula. Daca repartizarea unei cheltuieli specifice unui grup de apartamente, situate chiar pe o coloana, s-a facut tuturor apartamentelor, atunci si acum regula se aplica la fel.
In acest caz in fiecare asociatie exista o cutuma exersata de ani de zile, iar ea trebuie pastrata. Deci, cum ati facut pana acum, asa faceti si acum.
Daca nu ati avut asemenea cazuri, atunci parerea mea este sa repartizati tuturor apartamentelor, luand in considerare exceptiile de genul celei de mai jos.
3.
Cui i se repartizeaza suma reparatiei, tuturor sau numai unora?
Raspuns: aici trebuie sa spunem in prealabil ca teava de apa calda si caldura este in proprietatea comuna a tuturor proprietarilor, indiferent ca se folosesc de beneficiile ei sau nu.
Reparatia, si deci si repartizarea acestei cheltuieli, se face pe proprietate, nu pe folosinta, conform
HG 1588/2007 cu normele de aplicare a
Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art.32
..........
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.
Deci vor fi inclusi in plata acestei reparatii si proprietarii detinatori de CT deoarece asa cum am sopus si mai repet, reparatia se face pe proprietate, nu pe folosinta. (idem la ascensor, idem la terasa etc.)
Putem vorbi de
o exceptie in cazul aratat de dv., si anume al
acelor proprietari pe coloana carora se face reparatia si
care si-au inlocuit anterior aceasta teava pe speze proprii,
dar numai in masura in care acele portiuni nu sunt inlocuite acum, cu noua lucrare.
Daca pastrati aceste portiuni, inseamna ca reparatia va costa mai putin, iar cei carora li se datoreaza acest lucru ar trebui scutiti de la plata.
Este o parere proprie, decizia trebuie luata in asociatia dv.