avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare plată înlocuire coloane verticale de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare plată înlocuire coloane verticale de apă. Am centrală proprie, sunt obligat să plătesc și pentru țevile de apă caldă?

Buna seara.
Locuiesc intr-un bloc construit in 1981 si reabilitat termic acum vreo 5-6 ani, Acum se doreste inlocuirea coloanelor verticale de apa (calda si rece).
Intrebarea mea este: daca apartamentul in care locuiesc are centrala proprie (montata de 13-14 ani) trebuie sa platesc si pentru tevile de apa calda sau doar pentru cele de rece? Sunt de acord sa platesc cei 3 m de teava ce va trece prin apartamentul meu, dar nu si restul fitingurilor si manoperei.
Administratorul spune ca plata se va face conform legii, pe cota parte indiviza (desi nu cred ca este corect sa se aplice si pentru aceasta situatie, intrucat o garsoniera sau un apartament de 2 camere au 2 coloane, iar eu la 4 camere am 3 coloane - plata pe suprafata nefiind prea corecta) si ca trebuie sa platesc si pentru cheltuielile cu tevile de apa calda (pe care nu le folosesc).

Va multumesc anticipat
Ultima modificare: Vineri, 28 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: mercenarul , utilizator 19:43, 28 Septembrie 2018
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 32. - HG1588/2007
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă nu va fi exceptat de la obligaţia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunţării la folosirea unei părţi din proprietatea comună, a abandonării apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă ori în alte situaţii.

Cu alte cuvinte, chiar daca v-ati montat CT si ati renuntat la utilizarea coloanei de apa calda aveti obligatia sa contribuiti la repararea tuturor elementelor care constituie parti comune, nu numai a celor care trec prin dreptul apartamentului dvs..
Explicatia este simpla, partile comune nu sunt individualizate.
Coloana de apa calda pana sa ajunga in dreptul apartamentului dvs. traverseaza apartamentele inferioare, ce ar insemna ca proprietarul de la etajul inferior sa taie teava si sa ii puna un dop, pentru ca el nu vrea sa contribuie la fitingurile si manopera necesara pentru teava din dreptul apartamentului dvs.? Ati fi de acord cu proprietarul respectiv?
Cheltuielile pentru intretinerea liftului se repartizeaza pe cpi, nu contribuiti numai pentru intretinerea partilor liftului cand ajunge in dreptul etajului dvs.!
Ati inteles care este principiul contributivitatii la reparatia partilor comune?

Pentru a intelege si mai bine cititi prevederile HG 1588/2007 si L230/2007 inca in vigoare pana in 28.09.18 si apoi ale L196/2018 care abroga actele normative din anul 2007.

Art. 43. - Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate, în funcţie de suprafaţa utilă a apartamentelor şi a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, reprezintă cheltuielile efectuate pentru administrarea, întreţinerea, repararea, exploatarea şi, după caz, consolidarea părţilor de construcţii şi instalaţii din condominiu aflate în proprietate comună.

Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în şi pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalaţie de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura de rezistenţă; faţadele; acoperişul şi altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociaţiei: salarii sau remuneraţii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curăţenie etc; indemnizaţii acordate membrilor asociaţiei de proprietari ori persoanelor alese: preşedintele, membrii comitetului executiv şi ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau poliţe de asigurări; alte servicii administrative către proprietatea comună.
Ultima modificare: Marți, 25 Septembrie 2018
cyan, moderator
Va multumesc pentru raspuns!
Am uitat sa mentionez ca locuiesc la parter (deci lucrurile negandite in veche lege au ramas valabile si in noua lege - in ceea ce priveste liftul si repartizarea altor cheltuieli). Speram ca schimbarea legii sa rezolve chestiile anapoda de interes pentru proprietari si nu impunerea mai multor hartoage, cursuri si bani pentru asociatii :(
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu are importanta etajul in privinta repartizarii cheltuielilor pe cota parte indiviza.
Unele lucruri au fost clarificate, modificate ori completate in noua lege, altele au fost mai incurcate! Trebuie sa aiba si gura parlamentarilor ce sa "mananca" in legislaturile viitoare cand vor face modificari la prostiile din legea 196/2018.
Vă rog să răspundeți la Topicul meu, care legătură cu orice reparație făcută la părțile comune ale Asociației - www.avocatnet.ro/forum/discu...
aceste lucrari se fac numai din FONDUL DE REPARATII. aveti asa ceva trecut pe listele de intretinere? daca aveti inseamna ca deja ati platit lucrarea care se considera PARTE COMUNA pt care platesc toti locatarii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Centrala termica de apartament danuca_dana danuca_dana Buna seara! Ma numesc Dana. Locuiesc intr-un bloc de apartamente la etajul 2. In planseul dintre etaje, respectiv etajul2 si etajul 1, s-a spart teava de apa ... (vezi toată discuția)
Centrala termica proprie - platesc cheltuieli parti comune? cocos44 cocos44 Buna seara! Am centrala proprie de apartament; la subsolul blocului s-au efectuat lucrari de inlocuire(schimbare) a conductelor de apa calda,care pe mine nu ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli cu reparații coloană apă în bloc adrianfltm adrianfltm Bună ziua, În apartamentul în care stau ( chiriaș, dar nu cred că e relevant pt situația de mai jos ) au apărut , aproximativ acum o lună pete și ... (vezi toată discuția)