avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cont bancar pentru PFA
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cont bancar pentru PFA

Buna dimineata , intrebarea mea este urmatoarea :
pentru PFA contul bancar poate fi cel personal ca persoana fizica ?Multumesc
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 21:24, 26 August 2009
Din punct de vedere fiscal nu conteaza unde si cum intra banii, deci, dupa pararea mea contul respectiv poate fi folosit, dar:

1. daca contul nu eset pe PFA, nu puteti sa treceti comisioanele bancare la cheltuieli (plati);
2. bancile (cel putin majoritatea lor) percep comisioane mai mari in cazul conturilor PFA, deci daca nu doriti discutii neplacute cu banca, sa alegeti una care nu va deranjzeaza prea mult cu chestionare si formulare.
Nu, contul bancar trebuie infiintat pe CIF, nu pe CNP, d.p.d.v. fiscal. ;)
Ultima modificare: Marți, 25 August 2009
Corina Capotã, Avocat
cora2006 a scris:

Nu, contul bancar trebuie infiintat pe CIF, nu pe CNP, d.p.d.v. fiscal. ;)
Unde este scrisa aceasta obligatie?Multumesc
În situaţia în care se vor efectua operaţiuni de încasări şi plăţi prin cont bancar se vor avea în vedere prevederile art. 5 din OMFP nr. 2224/2006 dat în aplicarea art. 69 din OG nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, în care se menţionează că " Persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau care exrcită profesii libere vor utiliza drept indicator fiscal codul de inregistrare fiscala atribuit de organul fiscal pe a carui raza teritorială se află sediul sau locul desfăşurării activităţii, pentru activităţile desfăşurate începând cu data de 1.1.2007".
Conturile bancare se vor deschide doar pe codul fiscal atribuit persoanei autorizate şi nu pe CNP. Doar prin conturile bancare deschise pe codul fiscal atribuit de organul fiscal pot fi derulate incasari si plati ale PFA.
Ideea este că se prevede obligatia derularii operatiunilor de plati si incasari in desfasurarea activitatii PFA prin cont bancar deschis pe CIF, dar legea nu impune nicio sanctiune. Singura ce ar putea fi aplicata ar putea fi infractiunea de evaziune fiscala in cazul in care se deruleaza afacerea PFA pe contul bancar deschis pe p.f. tocmai pentru eludarea legii. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cont bancar pe cif Anastasia gar Anastasia gar Buna ziua, pentru un PFA ( profesie liberala medic colaborator) este obligatoriu de a avea un cont bancar de persoana juridica? Sau se pot face incasarile si ... (vezi toată discuția)
Cont bancar pfa anamariamorogan anamariamorogan Buna, De curand am devenit PFA. Va rog sa imi spuneti daca prin lege sunt obligata sa am un cont bancar pe persoana fizica sau juridica. Ma gandesc ca ar fi ... (vezi toată discuția)
deschidere cont bancar pentru profesie liberala dragoscosmin23 dragoscosmin23 Buna ziua. Sint medic si am obtinut de la Administratia Financiara certificatul de inregistrare fiscala sub forma: Nume Prenume- Medic CNP: ... (vezi toată discuția)