Va rog mult sa ma sfatuiti intr-o mare problema. Acum doi ani vecinul nostru a demolat mare parte a peretelui unei bucatarii de vara construite in urma cu aproximativ 50 de ani si a peretelui unei constructii pe care a realizat-o in 1992 inainte chiar de a deveni proprietar (a fost chirias pana in 1997) pe linia de granituire. In constructia pe care a realizat-o in 1992 a inglobat ca perete spre curtea noastra fostul gard despartitor (aprox. 1.70 m inaltime) realizat din caramida. Desi nu ne-a cerut acordul, din motive de buna vecinatate, nu am demarat nici o actiune juridica impotriva dumnealui. In 2014 a realizat in locul acestor cladiri o noua etajare inaltand fosta cladire cu aprox. 3 m. In urma discutiilor purtate si a unei sesizari pe care am facut-o catre autoritatea locala a fost sanctionat si i s-a cerut intrarea in legalitate pana in decembrie 2014. A obtinut un certificat de urbanism in septembrie 2014 si desi am facut numeroase sesizari la autoritatea locala si la Inspectoratul de Stat in Constructii nu s-a luat masura demolarii constructiei realizate fara autorizatie. In iunie 2016 am depus documentele pentru a cere in instanta demolarea constructiei realizate fara autorizatie. In intampinarea pe care a depus-o avocatul vecinului a aratat ca acesta a obtinut autorizatie de constructie in august 2016. Am observat ca in memoriul tehnic facut in 2015 se face referire la obtinerea autorizatiei pentru o constructie P + M realizata in 2010. In realitate aceasta constructie are jumatate din peretele dintre noi si vecin construit in anii 50 si jumatate in 1992 iar constructia realizata in 2010 de catre vecin nu are legatura cu limita noastra de proprietate. Ce sanse consuiderati ca avem sa mergem pentru solicitarea demolarii sau sa ne axam pe cerere de despagubiri. Am solicitat despagubiri pentru care am platit si taxa de timbru. Va multumesc mult si orice raspuns legat de acest caz sper sa ma ajute.
Art. 612. din NCC spune ca distanţa minimă în construcţii trebuie sa fie de 60 cm
'Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.''
SAU
Art. 615
Distanţa minimă pentru fereastra de vedere
(1) Este obligatorie păstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.
(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanţă mai mică de un metru.
(3) Distanţa se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe faţa zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar. Distanţa, şi în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar şi până la această linie.
Va multumesc mult pentru raspuns. Am enuntat aceste articole in majoritatea adreselor pe care le-am facut. Acest vecin tocmai asta a incercat sa faca, sa considere zidul construit pe limita dintre proprietati ca si zid al propriei cladiri. De fapt locuinta propriu-zisa a dumnealui este la o distanta de aproximativ 6 m de linia de granituire iar locuinta noastra (partea laterala fara geamuri dar care are doar jumatate din lungimea pe care dumnealui a construit) este la 3,5 m. Asa cum am specificat 2/3 din lungimea liniei de granituire le-a ocupat cu aceasta constructie supraetajata in 2014 si 1/3 a construit tot in 1992 peste peretele garajului nostru. As vrea sa cunosc aprecierea Dumneavoastra in legatura cu sansele pe care le avem de a cere demolarea sau doar sa cerem despagubiri.