avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despagubire ANRP - divort intre soti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despagubire ANRP - divort intre soti

In situatia in care sotia a primit o despagubire de 1 milion de euro de la ANRP, (in calitate de mostenitoare directa), suma se imparte in mod egal intre cei doi soti daca acestia se hotarasc sa divorteze ?
Sau, avand in vedere ca este vorba de o despagubire care se cuvine de drept doar sotiei ca urmare a compensarii prin bani a unei mosteniri confiscate de regimul comunist, sotul nu poate beneficia de jumatate din suma de 1 milion de euro, intreaga suma ramanandu-i sotiei ?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:40, 15 Septembrie 2016
Bunurile dobandite prin mostenire sunt bunuri proprii ale fiecarui sot.

Art. 340-NCC
Bunurile proprii
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:
a) bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune;
Conform Art. 340 Cod civil. sunt bunuri proprii ale fiecărui soţ:

a) bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune.
Buna ziua,
Avand in vedere prevederile art. 340 C.Civ, Bunurile dobandite prin mostenire legal sunt bunuri proprii si nu intra in masa partajabila in caz de divort.
Bunurile mostenite sunt bunuri proprii ale sotului/sotiei. Asa ca...vestea proasta este ca nu va imparti cu dvs milionul de euro....:help:
Multumesc pentru raspunsuri; oricum eu nu sant sotul; ar putea totusi sa-mi dea cineva si raspunsul la intrebarea, ce s-ar intampla daca sotia, adica cea care a dobandit legal milionul de euro, decedeaza, aceasta avand si 3 copii legitimi ? Milionul se va imparti in mod egal la cei 4 mostenitori (3 copii plus sotul care nu mai divorteaza)?
Multumesc anticipat !

Alte discuții în legătură

Separare de bunuri lonita lonita Bună ziua Soția mea dorește sa achiziționeze o proprietate cu bani proprii, proveniți din donație de la sora ei. Eu mai am un copil din alta ... (vezi toată discuția)
Mostenirile obtinute de unul dintre soti, in timpul casatoriei, se impart la divort? aurelia1 aurelia1 E vorba de retrocedarile date dupa 1989, cf legii 10/2001, daca se considera \"bunuri comune obtinute in timpul casatoriei\" si daca se impart in mod egal ... (vezi toată discuția)
Includere (sau nu) bani rezultati din vanzarea unui imobil donat in masa bunurilor partajabile pitang pitang Sotia a primit o donatie imobiliara care ulterior a vandut-o. Intrebarea mea este daca in cazul unui divort banii rezultati fac parte din partaj. Multumesc (vezi toată discuția)