avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sunt chirias si am inchiriat un apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sunt chirias si am inchiriat un apartament

Am stat in chirie un an si jumatate cu un contract facut la mana,proprietarul mi-a zis ca e vizat de avocat.Am platit luna in curs si garantie.Dupa ce am plecat nu mi-a dat garantia pentru ca trebuiau sa mai ajunga facturi la utilitati,dupa care a zis ca trebuie sa renovez apartamentul (varuit) cu toate ca toata iara a fost mucegai.Sa repar o canapea care sa stricat cu timpul fiinca era un material prost mentionez ca prima oara cand i-am zis de canapea a zis ca o repara ea dupa care sa schimbat treaba si ca a gasit o pata de mucegai pe saltea.Plus de asta a varut ea si a chemat o firma de curatenie sa ii faca curat pentru ca sa facut mizerie cu toate ca eu am lasat apartamentul curat inainet sa plec.Acum au ajuns facturiile si ma ameninta ca daca nu le platesc ma da in judecata dar garantia nu mi-a dat-o pentru ca a zis ca intra in curatenia apartamentului.Intrebarea mea e ce datorie aveam eu ca si chirias si daca ma poate da in judecata.
Cel mai recent răspuns: Andu25 , utilizator 11:05, 4 August 2018
Buna seara!

Contractele de inchiriere se inregistreaza la administratia finantelor publice locale, altfel sunt pasibili de amenda atat cel care a inchiriat, cat si chiriasul. Daca asta nu s-a intamplat...Faptul ca a fost vizat de un avocat - dar nici asta nu stiti sigur, nu are nici o legatura cu inregistratul la finante, care are considerente de ordin pecuniar. Sa va dea in judecata in ce calitate, daca acel contract nu a fost inregistrat legal? In plus, i-ati lasat o garantie petru cheltuielile curente, nu ca sa isi renoveze casa. Eu cred ca va ameninta si va santajeaza, sperand ca va mai scoate de la dumneavoastra niste bani. Puteti face dumneavoastra plangere la politie pentru santaj.


1-Nu are nici o relevanta ca documentul ar fi fost vizat de avocat
Proprietarii care inchiriaza spatii cu destinatia de locuinta au obligatia sa incheie contracte de locatiune pe care sa le inregistreze la ANAF pentru impozitare
2-Pentru raspuns la obiect este necesar sa furnizati date relevante
Partile in contractul de locatiune isi asuma clauze
Cum dv nu ati precizat concret ce clauze contine contractul incheiat de mana cu proprietarul ,este hazardat sa ne pronunutam pe forum de eventualele obligatii ce va revin
3-Pentru perioada cat ati locuit in imobil,respectiv c/v liste de intretinere afisate dupa plecarea dv,sunteti obligat sa le achitati,altfel puteti fi actionat in instanta
4-Atat timp cat contractul nu a fost inregistrat la ANAF,locatorul incearca sa va forteze sa achitati


Intrebarea mea este cum ar trebui sa arate un contrat iregistrat la ANAF.Contractul a fost in doua expelare scoase la imprimanta si cu o copie de buletin iar reinoirea de contract a fost la fel.Deci trebuia sa semnez ceva eu avizat de ANAF?Precizez ca garantia nu mi-a restituito pentru ca a fost oprita din cate imi zice ea acum pentru varuit.I-am cerut sa vad facturile care sa platit la renovare dar a refuzat.
Contractul de inchriere inregistrat la ANAF trebuie sa aiba in mod obligatoriu un numar de inregistrare de la aceasta institutie, ceea ce inseamna ca include toate elementele necesare si obligatorii ale unui contract de inchiriere. De regula, se completeaza in triplu exemplar: unul chiriasului, unul proprietarului si unul la administratia financiara.
Cu privire la cele discutate mai sus, si raportat la intrebarea pusa de @Any2012, se impun urmatoarele precizari:

Afirmatia " ...altfel sunt pasibili de amenda atat cel care a inchiriat, cat si chiriasul.", nu este sustinuta prin text de lege, astfel incat n-ar trebui sa fie motiv de ingrijorare pentru chirias,
si
afirmatia si sfatul "Puteti face dumneavoastra plangere la politie pentru santaj.", daca este pus in aplicare, poate genera pentru petent, pe langa nervi si timpul pierdut, si riscul de a fi pus sa plateasca cheltuieli judiciare (in anumite imprejurari), pentru ca din faptele expuse in discutie nu reiese elementul material al laturii obiective pentru infractiunea de santaj, respectiv atunci cand realizarea unui drept se face prin invocarea si folosirea unei cai legale, chiar daca aceasta ar expune cealalta parte la consecinte pagubitoare. Or darea in judecata este o cale legala de realizarea a unui drept.

Cele doua afirmatii trebuiesc citite cu circumspectie, deoarece nu-si gasesc aplicabilitate in aceasta discutie.

Any2012 a scris:
Contractul a fost in doua expelare scoase la imprimanta si cu o copie de buletin iar reinoirea de contract a fost la fel.Deci trebuia sa semnez ceva eu avizat de ANAF?

@Any2012, din punctul dvs. de vedere s-a procedat corect si ati procedat corect, nu este treaba dvs. daca proprietarul isi declara veniturile sau nu. Un eventual litigiu intre dvs. si locator se va rezuma strict la raporturile juridice nascute intre parti si probate cu hartia pe care o aveti. Ideal era ca la preluarea si la predarea locuintei sa respectati niste proceduri banale (proces verbal, fotografii, etc), dar acum, ca n-ati facut-o asta este, nu-i un capat de tara. Ramane de vazut daca o sa va dea in judecata pentru sumele pretinse.

Alte discuții în legătură

Litigii legate de un fost chirias. Cris73 Cris73 Buna ziua, Sunt proprietarul unui apartament liber la inchiriat si eu tind sa cred ca fosta chiriasa nu si-a onorat toate responsabilitatile, in mod special ... (vezi toată discuția)
Recuperarea garantiei din chirie, am fost nevoit sa plec deorece apartamentul nu mai era locuibil CezarAS CezarAS Buna ziua, Am o problema destul de mare in legatura cu recuperarea unei chirii. Aproximativ acum doua saptamani am fost plecat doua zile de acasa. Cand am ... (vezi toată discuția)
Recuperare avans platit pt închiriere apartament Elena Cluj Elena Cluj Buna ziua. Va rog un raspuns la următoarea situație. Am inchiriat un apartament in Cluj. A fost o vizualizare din partea unei prietene pt ca eu locuiam ... (vezi toată discuția)