avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Beneficiez de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Beneficiez de somaj?

Buna ziua,
Lucrez de un an si jumatate la aceeasi firma, care a fost in insolventa si acum s-a cerut falimentul. Nu s-au achitat contributiile pentru cartile de munca, dar salariile le-am primit.
1. Beneficiez de somaj daca firma nu a achitat contributiile?
2. Se considera vechime la pensionare daca firma nu a achitat contributiile?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:34, 16 Septembrie 2016
1. Din Legea nr.263/2010:
art. 3
(1) In intelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
...
p) stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum şi cea pentru care asiguraţii cu declaraţie individuală de asigurare sau contract de asigurare socială au datorat şi plătit contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii;
...

2. Din legea 76/2002
art.5 În sensul prevederilor prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
......
V. stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-a datorat contribuţia de asigurări pentru şomaj atât de către asigurat, cât şi de angajator sau, după caz, numai de către asigurat, precum şi perioada pentru care persoanele asigurate în sistemul asigurărilor pentru şomaj prin încheierea unui contract de asigurare pentru şomaj au datorat şi au plătit contribuţia de asigurări pentru şomaj;
...

art.32
În cazul neachitării contribuţiilor pentru constituirea bugetului asigurărilor pentru şomaj, a majorărilor de întârziere şi a penalităţilor, se aplică, conform legii, măsurile de executare silită, stabilite potrivit prevederilor legale în vigoare privind executarea creanţelor bugetare.

Asadar, legislatia prevede ca, contributia trebuie sa fie datorata nu si platita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributia pentru salarii neplatita Ellena21 Ellena21 Am aflat recent ca angajatorul meu nu a platit de vreun an de zile contributia la bugetul de stat. Concret, cum sunt afectata de acest lucru?Multumesc ... (vezi toată discuția)
Țepuit de angajatori - plată discontinuă contribuții sociale, soluții pentru completarea perioadelor neacoperite geopetrache geopetrache Buna ziua. La intocmirea actelor de somaj am constatat ca, desi cartea de munca este completata corespunzator, angajatorii mei nu au platit contributiile ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de pensie anticipata partiala? popacam popacam Am mai multe intrebari: 1.daca societatea unde sunt salariata nu a platit asigurarile ptr ultimele 6 luni si esste in faliment,pot beneficia de somaj? 2.pot ... (vezi toată discuția)