Buna dimineata!
Am 11 luni lucrate cu carte de munca(8 luni la un angajator si 3 luni la cel pentru care lucrez in prezent).Beneficiez de somaj, daca firma la care lucrez acum isi inceteaza activitatea sau ma concediaza?
Am citit normele de aplicare:
"(2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege activităţile economice desfăşurate de persoane fizice în mod independent şi de asociaţiile familiale în baza autorizaţiei de funcţionare eliberate conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale, precum şi activităţile desfăşurate în calitate de asociat în cadrul societăţilor comerciale."
si scrie clar : "activităţile desfăşurate în calitate de asociat în cadrul societăţilor comerciale"
deci nu beneficiaza. am mentionat la inceput ca detine un SRL si este asociat unic.
oricum multumesc.
ART. 33^1
Valoarea indicatorului social de referinţă este de 500 lei.
ART. 34
(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
din norme de aplicare:
ART. 15
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 din lege, care realizează venituri din activităţi autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizaţie de şomaj în condiţiile art. 34 alin. (1), respectiv alin. (3) din lege, dacă dovedesc că acele venituri nu depăşesc salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare în luna pentru care se face dovada.
(2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege activităţile economice desfăşurate de persoane fizice în mod independent şi de asociaţiile familiale în baza autorizaţiei de funcţionare eliberate conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale, precum şi activităţile desfăşurate în calitate de asociat în cadrul societăţilor comerciale.
parerea mea
in lege scrie foarte clar:
nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare
Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege ... activităţile desfăşurate în calitate de asociat în cadrul societăţilor comerciale.
verbul este la prezent: nu realizează venituri sau realizează si nu la trecut adica "a realizat". din momentul ce se dizolva SRL-ul si se incaseaza dividendele, nu o sa mai fie alte venituri de incasat, nici macar la nivelul indicatorului social de referinta.
In aceste conditii ar trebui sa se beneficieze de indamnizatia de somaj.
Stimate user, nu intelegeti ca Normele din care citati sunt abrogate( mai exact articolul 15 alin (2))? Cuprinsul art. 15 (2) din Norme este cel pe care vi l-am scris anterior, unde nu mai scrie de asociat in cadrul societatilor comerciale.