avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj si divorț
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj si divorț

Buna sunt căsătorită de câteva luni și vreau să divorțez împreună suntem de 8 ani si înainte de căsătorie ne_am luat un apartament prin programul prima casa.eu am avut un cont bancar un credit de nevoi personale ne folosit pe care l-am dat la ante contract suma de 6000 ron pe care doar eu i-am dat
Soțul meu nu a dat nici un ban sau jumate , la banca pt a beneficia de programul prima casa am fost nevoită să am un coplatitor pe care l-am pus pe el . . Cum pot proceda în caz de divorț nu vreau sa ii dau parte din apartament pt ca el nu a contribuit cu nimic doar mă ajută lunar la cheltuielile cu apartamentul .el nu a contribuit nici la rată care o am de un an si ceva scosa pt apartament pentru avansul de ,5℅
Cel mai recent răspuns: Birou Mediator Mocian Ramona Mirabela , Mediator 11:34, 17 Septembrie 2016
Buna seara!

In primul rand, ar trebui sa abordati problema impreuna cu sotul dumneavoastra, sa vedeti care este opinia lui. Am citit cu atentie detaliile, ar mai fi nevoie de unele informati suplimentare pentru a avea toate datele, dar in principiu, daca amadoi suntei de acord cu divortul si partajul, acesta se poate realiza in fata unui mediator printr-un acord de mediere. La masa medierii sotii pot dispune de bunurile lor, asa cum doresc, la buna intelegere. In argumentarea fiecarei parti, trebuie avute in vedere atat bunurile mobile, cat si cele imobile, atat contributiile in bani, cat si cele in sustinerea casei prin lucrari. Aici intervine foarte clar atat rolul mediatorului de a coordona discutiile cu profesionalism, cat si concursul partilor, astfel incat fiecare sa fie multumit de acord. Mediatorul va inainta instantei ceea ce partile au hotarat de comun, urmand sa se emita o sentinta in camera de consiliu. Nu ati spus nimic despre copii minori. Aveti?
In cazul in care nu reusiti sa ajungeti la un consens cu privire la partaj, va sugerez ca divortul sa il incheiati fie la un mediator, fie la un notar, in instanta ramanand doar chestiunea partajului. Trebuie sa stiti ca in acest caz, taxele judiciare de timbru vor fi duble fata de acordul incheiat la mediator.

Numai bine!
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Septembrie 2016
Birou Mediator Mocian Ramona Mirabela, Mediator
Ce inseamna " ne-am luat " mai exact, actualul sot e si coproprietar sau doar coplatitor in contract ?
Acum cat timp ati luat ap ?
Daca nu e proprietar, are dreptul la o suma care se reprezinte parte din ce a contribuit. Cel putin pt ratele platite in timpul casatoriei, i se cuvine o suma.
Daca sotul nu e coproprietar in contract, imobilul nu se supus partajului, iar pt ce pretentii are el, el are interes sa se adreseze instantei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Septembrie 2016
gi-jane2, moderator
Din ce spuneți cred că doar dvs sunteți proprietar. Dacă este așa, nu este nevoie de partaj, dar soțul dvs este într-o situație dificilă din pricina calității lui în acel contract.
Buna ziua,
1. Nu exista divort la mediator!
2. Din descrierea dumneavoastra sotul nu este proprietar ci doar coplatitor si atunci nu e cazul unui partaj in privinta apartamentului.
3. Pentru o mai buna edificare, cu toate actele, mergeti la un avococat sa va consultati.
Buna ziua!
Cateva informatii extrem de utile:

Cadrul legislativ:

– Mediatorul este abilitat, potrivit legii (art. 64, art. 65, art. 66 din Legea nr. 192/2006), sa rezolve prin mediere neintelegerile dintre soti privitoare la continuarea casatoriei si a tuturor celorlalte aspecte ce rezulta din decizia de a pune capat unei casnicii:
Art. 64 (1) Pot fi rezolvate prin mediere neintelegerile dintre soti privitoare la: a) continuarea casatoriei; b) partajul de bunuri comune; c) exercitiul drepturilor parintesti; d) stabilirea domiciliului copiilor; e) contributia parintilor la intretinerea copiilor; f) orice alte neintelegeri care apar in raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii.
(1^1) Acordurile de mediere incheiate de parti, in cauzele/conflictele ce au ca obiect exercitiul drepturilor parintesti, contributia parintilor la intretinerea copiilor si stabilirea domiciliului copiilor, imbraca forma unei hotarari de expedient.
(2) Intelegerea sotilor cu privire la desfacerea casatoriei si la rezolvarea aspectelor accesorii divortului se depune de catre parti la instanta competenta sa pronunte divortul.
Art. 65 Mediatorul va veghea ca rezultatul medierii sa nu contravina interesului superior al copilului, va incuraja parintii sa se concentreze in primul rand asupra nevoilor copilului, iar asumarea responsabilitatii parintesti, separatia in fapt sau divortul sa nu impieteze asupra cresterii si dezvoltarii acestuia.
Art. 66 (1) Inainte de incheierea contractului de mediere sau, dupa caz, pe parcursul procedurii, mediatorul va depune toate diligentele pentru a verifica daca intre parti exista o relatie abuziva ori violenta, iar efectele unei astfel de situatii sunt de natura sa influenteze medierea si va decide daca, in asemenea circumstante, solutionarea prin mediere este potrivita.

Citind cu atentie textul de lege, concluzia care o putem obtine este ca orice cuplu care doreste sa parcurga procedura de divort, autoritate parinteasca asupra minorilor sau a partajului prin acord, poate apela cu toata increderea la mediator, la notar sau la autoritatea publica locala-primaria.

Numai bine!
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Septembrie 2016
Birou Mediator Mocian Ramona Mirabela, Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort de comun acord cu trei copii calinaei calinaei Care este procedura cea mai simpla si rapida pentru divort in conditia in care amandoi ne dorim acest lucru. In urma casatoriei au rezultat trei copii, acestia ... (vezi toată discuția)
Mediator ContSters209919 ContSters209919 Am introdus actiune de divort in martie 2011 si am primit termenul de ianuarie 2012. Intrebarea mea este : pentru a termina mai repede ,ne putem adresa unui ... (vezi toată discuția)
Divort din culpa comuna Ersin Dervis Ersin Dervis Buna ziua! Am si eu o intrebare: Pentru un divort din culpa comuna -nu ne mai intelegem si fiecare a ajuns intr-un moment in care vrea altceva.Avem 2 copii ... (vezi toată discuția)