avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... probleme contract cesiune parti sociale
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

probleme contract cesiune parti sociale

Am primit acum un numar de ani, prin cesiune din partea actionarului majoritar (in firma mai erau si alti cativa actionari minoritari), un procent din partile sociale ale firmei in care lucram. Una din clauze prevedea ca "prezentul contract se desfiinteaza daca raporturile de munca dintre cesionar si SC XXX srl inceteaza. Ca urmare a desfiintarii contractului cesionarul pierde calitatea de asociat la SC XXX srl iar cedentul redevine proprietar la partilor sociale cesionate prin prezentul contract ".

Anul acesta am decis sa parasesc firma (prin demisie - banuiesc ca asta inseamna ca raporturile de munca au incetat) dar actionarul majoritar nu a dorit activarea acelei clauze ...totul ramanand insa doar la nivel verbal. Intre timp el a decedat iar urmasii doresc acum "reintregirea partilor sociale" prin aplicarea clauzei de mai sus. Prin urmare mi-au transmis un contract de cesionare (de data asta in sens invers) in care e specificata suma corespunzatoare partilor detinute de mine dar imi spun ca nu voi primi banii acestia ptr ca "nici eu n-am platit atunci cand mi-au fost cesionate partile" - ceea ce intr-un fel este adevarat.

Pe de alta parte, eu am primit un numar de aproximativ 1000 de parti sociale la o valoare de 50 de lei iar acum detin 2000 de parti sociale (reprezentand insa acelasi procent din totalul partilor sociale) la aceeasi valoare de 50 lei bucata. Consider ca macar diferenta respectiva (adica valoarea a 1000 de parti) mi s-ar cuveni reprezentand cumva aportul meu la cresterea firmei de-a lungul anilor.

Tragand linie, ce as putea sa fac, are rost sa incerc sa negociez o suma de bani? Ce se intampla daca nu semnez cesiunea? Raman actionar, ma pot da in judecata....? De ce este nevoie de un act de cesionare cand oricum "contractul se desfiinteaza daca raporturile de munca inceteaza". Are vreo importanta faptul ca actionarul majoritar (cel care mi-a cesionat partile sociale) a decedat?

Dincolo de gustul amar cu care raman dupa aceasta poveste, daca accept sa semnez e posibil sa raman si cu o paguba, respectiva obligativitatea de a declara si apoi plati, din buzunar, impozit pe suma din contract.

Imi cer scuze pentru povestea lunga dar altfel nu vad cum puteam explica situatia. Multumesc pentru intelegere si pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: vlucian , utilizator 19:14, 11 Octombrie 2016
Buna ziua,
Semnarea unui contract presupune predarea unui bun(in cazul dumneavoastra partile sociale) si primirea pretului (banilor) pentru bun.
Nu semnati nimic la notar sau in alta parte fara sa primiti pretul prevazut in contract.
Daca nu va descurcati apelati la serviciile unui avocat.

Ma intereseaza sa stiu daca aceasta clauza (rezolutorie cum spun ei, leonina cum mi-a explicat mie cineva) poate fi folosita in vreun fel, respectiv daca pot fi chemat prin tribunale ptr asa ceva. Exista vreun temei sau clauza e una abuziva si nici un avocat nu se va incumeta sa mearga in fata unui judecator cu asa ceva. Multumesc frumos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare parti sociale Serghei_B Serghei_B Mai pot vinde partile sociale catre o terta persoana in afara de actionarul majoritar cu astfel de clauze daca el se opune? ( sunt minoritar) . Cesiunea ... (vezi toată discuția)
Contract creditare societate, cesiune parti sociale andreeacatgirl andreeacatgirl In cazul in care un actionar crediteaza societatea cu sume de bani, iar ulterior vinde firma (cesioneaza partile sociale la valoarea nominala), care e cea mai ... (vezi toată discuția)
Hotarare aga cesiune Anny2009 Anny2009 Va rog sa ma ajutati cu o lamurire: in cazul in care intr-un srl cu 34 de asociati, unul cesioneaza catre un altul ,tot asociat , toate partile sale sociale, ... (vezi toată discuția)