Buna ziua am si eu o situatie mai delicata si as vrea sa stiu cum sa procedez. Am numit titlul subiectului actiunea de granituire pentru ca mai multe persoane m-au sfatuit ca aceasta este actiunea pe care ar trebui sa o deschid. Este vorba despre o casa la curte situata in bucuresti. Bunicii mei din partea mamei au cumparat-o in anul 1959. Deschiderea este de 6 m si 30 cm insa in actul de vanzare cumparare apare trecut 6 m. Casa este in forma de L si este pozitionata in spatele terenului, teren cu o lugime totala de 26 m liniari. Problema este ca imobilul nu a fost constriut direct pe hotar , ci la 25 de cm de la hotar atat in dreapta cat si in stanga. Acum 4 ani de zile vecinul din dreapta, intr-un weekend , profitand de absenta parintilor mei au daramat portiunea din gard de scandura intre un grup sanitar, acesta era deja construit pe hotar cand bunicii mei au cumparat casa, si spatele casei, si au facut fara nici o autorizatie de constructie un gard de beton ca o arcada intre grupul sanitar si de unde incepe casa mea si mi-a luat portinea de 25 de cm lasata de la hotar pana la casa mea. Acest gard este din beton si este in totalitate pe terenul meu. Motivatia vecinului a fost aceea ca grupul sanitar a fost construit acum 60 de ani pe terenul lui si ca acuma nu a facut decat sa si-l ia inapoi, asa i s-a spus lui de catre bunici. In anul 1982 s-a facut un partaj si mama mea a a luat imobilul prin hotarare judecatoreasca. Problema e ca deschiderea e mai mare cu 30 de cm in realitate si eu nu am avut cadastru facut in momentul cand vecinul a construit gardul. Singurul avantaj este ca am grupul sanitar construit pe hotar. Am facut reclamatie la primarie insa nu au avut ce sa-i faca intrucat trecusera 2 ani de la constructie si m-au sfatuit sa incep actiunea de granituire intrucat orice linie de hotar e dreapta nu are cum sa fie o linie curba. Gradul se vede cu ochiul liber cum este o linie curba. Ce pot sa fac si ce sanse de castig am. Precizes ca pana la ridicarea acestui gard de beton vecinul meu nu a facut nici o actiune . nu a trimis nici o notificare , nu a spus nimic, referitor la faptul ca grupul sanitar este construit pe terenul sau si ca 25 de cm s-a intrat pe terenul lui. Bunucii mei au fost cumparatori de buna -credinta.
De asemena casa este construita pe la 1860 nu are fundatie, este casa fara etaj si as vrea sa o daram si sa fac alta parter plus mansarda. Tinand cont de descchiderea pe care o am, daca demolez si fac alta casa am nevoie de acordul vecinilor daca o fac pe vechiul amplasamenet? Vecinul care a facut gardul din beton sunt sigur ca nu mi-ar da niciodata acordul. Celalat sunt sigur ca nu ar fi o problema in a avea acordul sau scris . De fapt pe partea lui ma gandesc sa fac spatele constructiei si sa o fac cu vreo 5 metri mai lunga decat in prezent. Pe partea vecinului cu care am probleme la ce distanta trebuie sa am constructia si ferestrele amplasate?
Va multumesc anticipat.
In codul civil distanta amplasarii casei fata de hotar este de 0.9m fara ferestre si 1.9m cu ferestre.In momentul in care va hotarati ce vreti , mergeti la primarie si cereti un certificat de urbanism pentru consolidare si extindere constructie , in acest act aveti toate indicatiile necesare noii constructii . Cei de la urbanism pot cere ca aceste distante sa fie mai mari .Nu aveti nevoie de acordul vecinilor decat daca nu respectati cerintele din acest C.U. sau daca primaria solicita in mod expres.La constructia unei case trebuie tinut cont de multi factori si cel mai important cred ca este cel al punctelor cardinale (insorirea casei/curtii).Un arhitect care isi iubeste meseria poate crea o casa chiar daca aceasta nu are laturile drepte( am in vedere acea enclava de care spuneti). Poate luati in vedere o eventuala 'conciliere' cu vecinul in cauza astfel incat sa-i lasati gardul asa cum este acum cu conditia de a va da acordul de construire pe hotarul actual existent , astfel incat sa beneficiati de intimitate si dumneavoastra si el (va spun din experienta ca intimitatea la curte este mai mica decat cea de la bloc:">) In acest fel evitati traiul sub amenintarea zilnica a unui vecin rau intentionat .
Multumesc de raspuns. Vecinul cu care nu am probleme a spus ca imi da acordul scris sa construiesc pe hotarul cu el. Celalat care a construit gardul din beton nu imi va da niciodata acordul. Nici nu se poate ajunge la o intelegere cu el. Acesta insista sa daram si grupul sanitar construit pe hotarul cu el cand am incercat sa discut cu el sa ajung la o intelegere. Eu as deschide o actiune in instanta in sa nu stiu ce sanse de castig as avea si cat ar dura un evantual proces, cat m-ar costa? Ar fi bine inainte de acestea sa merg la primarie la cadastru sa vad care este situatia la proprietatea mea? Ce parere aveti?
Va multumesc mult.
Neavand nici o competenta juridica ma abtin sa va dau sfaturi de aceasta natura . Dar...luand-o logic :
limpeziti intai lucrurile cu proprietatea dv.(cadastru , intabulare , intarusare etc) , dupa aceasta mergeti la primarie cereti CU pentru ceea ce doriti (dupa ce luati o decizie cu privire la amplasamentul constructiei -adica CU pentru constructie sau CU pentru consolidare si extindere).
Cred ca priviti situatia de prea aproape : ce rost are sa pierdeti timp bani plus sanatate incercand sa obtineti ce...30cm care oricum nu sunt (in acte cel putin) ai dvs.Daca faceti spatele casei catre acest vecin(raman la ideea mea :P ) pe latura aceea aveti o retragere fata de limita reala a prop.de doar 90cm.So...
Despre cum sa luptati pentru cei 30cm las un specialist sa va raspunda :wassat:
multumesc pt raspuns. Asa m-am gandit si eu. Saptamana viitoare ma duc la primarie la biroul de cadastru si vad care e situatia si eventual pe urma iau legatura cu un cadastrist autorizat, am intrat pe ancpi si am vazut lista cu cei autorizati. Oricum sapt viitoare o sa vad si ce anume pot constri pe terenul meu, sau mai bine zis ce am voie de la primarie sa construiesc.B-)
Daca unul din vecinii dvs. nu doreste sa fie de acord cu stabilirea hotarului intre cele doua proprietati, prin construirea unui gard, pe cale amiabiabila atunci singura solutie este o actiune in granituire formulata impotriva vecinului neintelegator (art.584 Cod civil).
Granituire
valy 84
Buna ziua, am si eu nevoie de un sfat, sunt din Bucuresti am mostenit casa bunicilor si sunt cateva probleme cu ea, suprafata in acte este una in realitate ... (vezi toată discuția)