Buna ziua. De maine voi intra in concediu prenatal si seful meu m-a anuntat ca pe toata perioada concediului de maternitate (prenatal + postnatal) nu voi mai primi banii pe card, ci va trebui sa merg sa ii iau de la agentie fara sa ii pese ca eu fac de acasa o ora dus si ora intors.Ceea ce intrece orice limita este faptul ca doreste ca eu sa merg la casa de asigurari lunar pe perioada concediului de maternitate cu documentele necesare pentru a putea sa-si deconteze indemnizatia care o voi primi eu.Este legal asa ceva???
Plata indemnizatiei de maternitate o face angajatorul.
OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
…
Plata mi-o va face angajatorul, dar doreste sa merg eu apoi la casa de asigurari de sanatate cu documentele de la contabila pentru a putea el sa isi deconteze banii pt indemnizatia mea.si mi se pare absurd daca eu figurez in concediu sa merg ca si delegat al firmei la casa de asigurari de sanatate.
Nu va poate sili, dar daca vreti banii mai bine o faceti. Daca este o firma mica si sunteti singura cu CM, nu are cine sa se ocupe de problema si riscati sa va zica ca nu are banii si veniti maine si sa va duca tot asa pana cineva se va satura.