avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Nelamuriri trecere CCC1 - CCC2
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Nelamuriri trecere CCC1 - CCC2

Buna ziua.
Situatia mea este urmatoarea: sunt in CCC1 pana in data de 29.09.2012 inclusiv. Firma la care sunt angajata este in insolventa (sincer nu stiu daca asta ma afecteaza in vreun fel, dar mentionez pentru orice eventualitate). Ar trebui sa nasc al doilea copil in jurul datei de 25 octombrie 2012.
Stiu ca trebuie sa depun la angajator cererea pentru reluarea activitatii conform CIM suspendat si concediu de maternitate (prenatal) pana la data nasterii. Intrebarile sunt urmatoarele:
1. Trebuia, in CCC fiind, sa duc adeverinta de la medic cum ca sunt insarcinata? (nu stiu daca era absolut nevoie din moment ce eu am CIM suspendat si, deci, nu lucrez). Si daca da, este vreo problema daca o duc odata cu prenatalul?
2. Cand trebuie sa predau cererea pentru suspendarea CIM pentru CCC2? Odata cu concediul prenatal sau cu ce data?
3. Mai sunt si alte documente pe care trebuie sa le predau angajatorului dupa expirarea CCC1?
4. Concediul postnatal va fi mai mare de 42 de zile (perioada minima). Pot depune dosarul pentru a primi indemnizatia dupa cele 42 de zile, dar inainte de maximul de 126 din totalul concediului de maternitate, sau trebuie sa astept sa treaca toate cele 126 zile pentru a primi indemnizatia? (am inteles ca se face dosarul cu 30-60 zile inainte de expirarea postnatalului, dar ma intereseaza daca pot cumva renunta la o parte din acest concediu pt a primi mai repede indemnizatia)
Va rog sa-mi raspundeti cat mai explicit, pentru ca nu am incredere in conducerea firmei si nu vreau sa am surprize neplacute din partea lor (ca de exemplu sa-mi spuna ca lipseste ceva de la dosar si ca nu-mi platesc concediul de maternitate din cauza asta s.a.m.d.). Din acelasi motiv as fi vrut sa si fac dosarul pentru indemnizatie mai repede, pentru ca nu ma pot baza pe firma ca imi platesc concediul de maternitate la timp.
Va multumesc :)
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:42, 9 Septembrie 2012
1. - In acelasi timp cu cererea de relauare a activitatii anexati si adeverinta ca sunteti gravida.
- Cu data cu care reluati activitatea prezentati certificatul de concediu de maternitate.

2. Cererea pentru suspendare CIM o faceti imediat ce va hotarati sa intrati in CCC.

3. Angajatorului nu i mai predati alte documente afara de cele spuse mai sus.

4. - Unele Agentii Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (cele care aproba si platesc indemnizatia pentru CCC) aproba CCC incepand cu a 43-a zi de la nasterea copilului altele numai dupa efectuarea completa a concediului de maternitate.
- Asa ca interesati-va la Primaria de care apartineti sau la AJPIS.

5. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;

Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

6. Asadar daca nu vi se platesc certificatele medicale sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, aceasta va aplica legea, il va sanctiona pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste si angajatorul sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul refuza sa-mi plateasca concediul prenatal MihaelaTop MihaelaTop Concediu de maternitate Sunt profesor suplinitor cu contract de munca pana la 31 august.Doresc sa intru in concediu prenatal in luna iulie,voi naste pe 25 ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate si ccc ionam_2002 ionam_2002 Buna ziua, Pe data de 14 aprilie 2012, primul copil implineste varsta de 2ani si se termina si concediul de crestere copil. In prezent sunt insarcinata in ... (vezi toată discuția)
Acordarea indemnizatiei de crestere copil popa1979 popa1979 Am contract de munca cu perioada determinata pana la 30 iunie 2014.Din ianuarie 2014 am intrat in medical de risc maternal.Pe 21 mai 2014 am nascut iar cele 42 ... (vezi toată discuția)