avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1106 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de maternitate si CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de maternitate si CCC

Buna ziua,

Pe data de 14 aprilie 2012, primul copil implineste varsta de 2ani si se termina si concediul de crestere copil. In prezent sunt insarcinata in 30 sapt, urmeaza sa nasc pe 29 mai 2012. Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele raspunsuri:
1) Cu ce data trebuie sa iau concediul medical de sarcina si lauzie de la medicul de familie si sa-l prezint la angajator? (avand in veder conjunctura14 aprilie = sambata, 15 Pastele, 16 luni= zi nelucratoare )
2)In cei 2 ani de CIC am primit indemnizatie de 3.400 lei. Puteti sa-mi spuneti, va rog, cat ar fi valoric concediul de sarcina si lauzie pe care trebuie sa-l primesc ? Daca angajatorul refuza sa-mi plateasca concediul, ce pot face ?
3) Cum se calculeaza concediul de crestere copil, pe baza veniturilor din ultimele 12 luni anterioare lunii nasterii?

Multumesc frumos,
Ioana M.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:05, 5 Aprilie 2012
1. Veti primi indemnizatia pentru CCC1 pana inclusiv in ziua cand copilul implineste 2 ani.

2. Cu cateva zile inainte de a se termina CCC1 faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM, incepand cu data de 15 aprilie (chiar daca pica intr-o zi nelucratoare).

3. In acelasi timp prezentati angajatorului certificatul de concediu de maternitate care va incepe tot cu data de 15 aprilie.

4. Baza de calcul pentru indemnizatia pentru concediul de maternitate (sarcina si lauzie) este formata din cele 6 luni anterioare intrarii in concediul de maternitate, perioada in care ati fost in CCC1, luandu-se in calcul indemnizatia pentru CCC1.

5. Indemnizatia pentru CCC2 se calculeaza 75% din veniturile nete din cele 12 luni premergatoare nasterii, in care intra indemnizatia pentru concediul de maternitate si indemnizatia pentru CCC1.

6. - Daca angajatorul nu va plateste indemnizatia pentru concediul de maternitate procedati cum va spun in continuare:

Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;

Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

- Asadar sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sa aplice legea, sa-l sanctioneze pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste sa va plateasca indemnizatiile de concediu de maternitate.

Nu este nevoie de o cerere pt. reluarea activitatii,doamna va instiinta angajatorul mai intai ca incepand din 15 aprilie se afla in concediu de maternitate,si va prezenta ulterior certificatul de cm ,pe baza caruia angajatorul va prelungi suspendarea cim de drept,in cf. cu art.50lt. a Codul Muncii.
Am depus deja o cerere de reluare a activitatii pe data de 13 martie 2012. Dar nu am specificat nimic de concediul de maternitate in care urmeaza sa intru.

Depun alta cerere sa-i instiintez ca incepand cu 15 aprilie voi intra in concediu de maternitate?
Pe perioada acestui concediu contractul de munca este suspendat sau nu ?

Multumesc!
In 15 nu reluati activitatea prin incetarea suspendarii la terminarea ccc,(deci cererea nu-si avea rostul).Daca intrati in prenatal incepand din aceasta data ,se prelungeste suspendarea cim,de drept,in cf. cu art.50(a)CM,cu alte cuvinte pe perioada concediului de maternitate(pre si post natal)cim ul ramane suspendat.
Notificati angajatorul asupra acestui aspect,scoateti certificatul medical si prezentati-l acestuia.Pe baza lui,se va opera prelungirea suspendarii.
Buna seara,

Am discutat cu angajatorul si cum va spuneam mi s-a comunicat ca nu poate sa-mi plateasca concediul de maternitate, in care urmeaza sa intru de la 15 aprilie 2012, pe motiv ca postul pe care eram eu incadrata s-a restructurat, nu mai exista.
Firma nu este in faliment sau reorganizare judiciara. Au avut loc doar reduceri de personal si de salarii. In locul meu exista un alt angajat pe o functie asemanatoare.

Nu stiu pe ce cai sa actionez, am inteles ca ar trebui sa sesizez Casa Nationala de Asigurari de sanatate, desi o amenda nu cred ca va rezolva problema.

Multumesc!
I.Matei




Alte discuții în legătură

Nelamuriri trecere ccc1 - ccc2 agata61 agata61 Buna ziua. Situatia mea este urmatoarea: sunt in CCC1 pana in data de 29.09.2012 inclusiv. Firma la care sunt angajata este in insolventa (sincer nu stiu daca ... (vezi toată discuția)
Concediul pentru cresterea copilului elena2011 elena2011 Buna ziua, Urmeaza sa nasc in iulie si as dori sa adresez cateva intrebari cu privire la necesarul de acte pentru concediu: 1. cand trebuie sa iau ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal bobu_elena bobu_elena Buna ziua. In momentul de fata sunt in concediu de crestere copil(de 2 ani), concediu care mi se termina pe 19 septembrie 2011. In acelasi timp sunt ... (vezi toată discuția)