1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna a 6-a de sarcinã.
(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.
Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
2. Dosarul pentru indemnizatia pentru CCC se depune la primaria de care apartineti cu domiciliul.
3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
...
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Am o salariata care ar trebui sa se intoarca din ingrijire copil pe 15.04.2011,insa tot in aprilie trebuie sa nasca al doilea copil. Ce pasi trebuie eu ,ca angajator sa urmez?mai trebuie cerere pentru revenire din primul concediu si decizie de incetare a suspendarii si apoi suspend contractul din nou dupa cele minim 42 zile de post natal?????? Va rog sa ma ajutati.
1. Daca nasterea se produce inainte de a implini primul copil 2 ani se trece din CCC1 in CCC2. Pentru asta bace o cerere catre angajator (anexand si o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil) prin care solicita prelungirea suspendarii CIM. Acelasi lucru il face si la Primarie.
2. Daca nasterea are loc dupa ce primul copil implineste 2 ani atunci face cerere de incetarea a suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM. Cu aceeasi data cu care incepe activitatea prezinta certificat de concediu de maternitate.la expirarea acestuia face cerere de suspendare a CIM pentru a intra in CCC2.
3. Vedeti ca OUG spune ca se acorda CCC dupa teminarea concediului de maternitate, nu dupa 42 de zile de la nastere.
4. Din OUG 111/2010:
Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
...
5. Din Norma de aplicare a OUG 111/2010:
Art. 23.
(1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine dupã cum urmeazã:
a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptãţitã care solicitã dreptul, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;
...
Va multumesc din suflet pentru raspuns,ne sunteti de mare ajutor,sa va dea Domnul sanatate.
Domnul Tudor va rog sa mai imi spuneti un lucru:daca naste inainte sa implineasca primul copil 2 ani,in cererea catre angajator trebuie sa specifice daca alege sa stea 1 an sau 2 ani(dupa noua lege)?sau sta neaparat 2 ani? de asemenea nu cred ca trebuie sa ii mai completez nici o adeverinta,nu-i asa ?