Urmeaza sa nasc in iulie si as dori sa adresez cateva intrebari cu privire la necesarul de acte pentru concediu:
1. cand trebuie sa iau concediul medical de la medicul de familie?
2. daca lucrez in provincie, unde trebuie depus dosarul pentru acordarea indemnizatiei de crestere copil? In orasul respectiv sau in Bucuresti?
3. la cat timp dupa nastere trebuie depus dosarul pentru ICC?
Pentru primul copil am beneficiat de indemnizatie pe baza diplomei de absolvire a facultatii, pana in noiembrie 2010. Din 5 decembrie m-am angajat. Voi naste al doilea copil in iulie. In oug 158 la cap I ( Dispozitii generale) art. 7 scrie: "Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical." Sa inteleg ca eu pot sa imi iau concediu medical abia de la 5 iunie? Apoi, voi depune dosarul pentru acordarea indemnizatiei pe la inceputul lui octombrie? Este obligatoriu acest concediu?
1. Trebuia sa cititi in OUG 158/2005 si ce scrie in continuare: Art.8...
(3) Se asimileazã stagiului de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate şi perioadele în care asiguratul:
...
c) a beneficiat de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani, potrivit Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 7/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, respectiv perioadele în care persoanele asigurate au beneficiat de drepturile prevãzute la art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
2. Asada puteti beneficia de indemnizatie pentru concediu de maternitate (sarcina si lauzie = 126 de zile), incepand cu luna a 7-a de sarcina (vorbiti si cu medicul de familie sau cu medicul curant ginecolog).
3. Aduceti adeverinta de la Primarie (sau de la Agentia Judeteana de Prestatii Sociale) cu veniturile obtinute in perioada de CCC1.
4. Contabilul sau inspectorul de resurse umane de la firma unde lucrati ar fi trebuit sa stie aceste lucruri si sa va lamureasca.