avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1178 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie cresterea copilului

Buna ziua!

Sunt mamica unui copil de 1 an si 11 luni care pe data de 9 iulie va implini 2 ani9. Pe data de 6 iunie 2014 m-am intors la serviciu. Sunt insarcinata in 25 de saptamani cu cel de-al doilea copil. Data probabila a nasterii e 30 septembrie. As dori sa stiu cand as putea intra in concediu prenatal si care venituri se vor lua in consideratie pentru indemnizatia de crestere a celui de-al doilea copil?

In asteptarea unui raspuns de la dumneavoastra va multumesc anticipat,
Lacramioara E.
Cel mai recent răspuns: lacramioaraepure , utilizator 11:50, 16 Iunie 2014
1. Pentru a intra in concediu crestere copil pentru al doilea copil (CCC2) procedati asa cum ati procedat cand ati intrat in CCC1.

2. Impreuna cu medicul de familie sau medicul curant ginecolog stabiliti cand veti intra in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).

3. - Indemnizatia pentru CCC2 se calculeaza avnd in vedere veniturile nete din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- In aceste venituri intra veniturile din salarii, din indemnizatia pentru CCC1 si din indemnizatia pentru concediul de sarcina.
- Daca nasterea are loc in septembrie 2014 atunci cele 12 luni eligibile pentru calcularea indemnizatiei pentru CCC2 sunt octombrie 2013 - septembrie 2014.

4. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna a 6-a de sarcinã.
...
Va multumesc din suflet!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul indemnizatie pt ccc2 + realizare venituri concediu medical/prenatal ??? english_teacher english_teacher Buna ziua, Sunt in CCC pana pe data de 24 martie 2016 adica pana la implinirea varstei copilului de 1an si 11 luni.Sunt insarcinata din nou urmand sa nasc ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie cic pal erzsebet pal erzsebet In legatura cu Legea prenatal sau postnanal: Daca o mama e la cresterea copilului pina la varsta de 2 ani,care ... (vezi toată discuția)
Trecere din ccc1 in ccc2 monica_cailean monica_cailean Buna ziua, Sunt in CCC1 si ne dorim inca un bebelus. Va rog sa imi explicati: 1. Cum se face trecerea din CCC1 in CCC2 in cazul in care bebelusul se naste ... (vezi toată discuția)