avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Incetare CIC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Incetare CIC

Buna ziua,

Conform noii modificari dupa reluarea contractului de munca la 1 an si 11 luni, ce drepturi am cand ma intorc la firma? Am citit ca nu are voie o jumatate de an sa ma dea afara, asta ce inseamna ca trebuie sa ma reprimeasca pe acelasi post si pe acelasi salariu si program? (Intreb pentru ca la intrarea in CIC mi se batuse apropoul ca nu ma mai pot intoarce inapoi, dar acum ca legea a fost modificata se pare ca am sanse sa ma primeasca..chiar daca si a angajat om in locul meu).
Cel mai recent răspuns: mariana07 , utilizator 13:27, 20 Septembrie 2016
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

Reluarea activitatii se va face in baza aceluiasi contract individual de munca, angajatorul emitand o decizie de incetare a suspendarii c.i.m. si de reluare a activitatii.

In cazul in care s-a desfiintat locul de munca, angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent.

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata de 6 luni, după revenirea definitivă în unitate.

5. Art.37 din Legea 202/2002
(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 3.000 lei la 100.000 lei încălcarea dispoziţiilor art. 6 alin. (1)-(4), art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1)-(4), (6), (8) şi (9), art. 11-22 şi art. 29.
...
(3) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute de prezenta lege se fac de către: a) Inspecţia Muncii, prin inspectorii de muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă, în cazul contravenţiilor constând în încălcarea dispoziţiilor art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1)-(4), (6), (8) şi (9), art. 11-13, precum şi art. 29;
...

In situatia in care angajatorul incalca prevederile art.10 alin.8 din Legea 202/2002, puteti sesiza ITM-ul/Inspectia Muncii.
Va multumesc mult pentru raspuns. Am citit ca daca ma intorc cu 60 de zile inainte de incetarea CIC pot primi 1 an stimulent de insertie. Dar in contextul in care eu am data de suspendare pe contract pana la 1 an si 11 luni pot sa ma intorc "fortat" cand vreau?
Art. 7 OUG 111/2010
(1) Persoanele care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, prevazut la art. 2 alin. (1), obtin venituri supuse impozitului potrivit art.3 au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2).
(2) Pentru persoanele care obtin venituri supuse impozitului potrivit art. 3, cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, acordarea stimulentului de insertie se prelungeste astfel:
a) pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani;
b) pana la implinirea de catre copil a varstei de 4 ani, in cazul copilului cu handicap, fara a beneficia in aceasta perioada de prevederile art. 31 alin. (1) si (2).

Asadar, daca reluati activitatea cu cel putin 60 de zile inainte de a implini copilul 2 ani veti beneficia de stimulentul de insertie pana implineste copilul 3 ani, indiferent daca tatal intra sau nu cel putin o luna in CCC.
Va multumesc mult pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenire la serviciu inainte de terminarea ccc, refuzul angajatorului LecaIuliana LecaIuliana Buna ziua! Eu sunt in CCC si doresc sa merg la serviciu mai devreme de finalizarea acestuia pentru a beneficia de stimulentul de insertie. Copilul meu ... (vezi toată discuția)
Reintegrare la locul de munca Irina J Irina J Buna ziua! Va rog mult sa ma ajutati cu lamuriri in ceea ce priveste urmatoarele situatii: 1. Ma aflu in CCC, iar termenul de 2 ani pana la finalizarea ... (vezi toată discuția)
Drepturile tatalui la intoarcerea din ccc Valentin Marian Anca Valentin Marian Anca Concret sunt in CCC pana la 2 ani ai fetitei. In decembrie 2019 ar trebui sa ma intorc la munca pentru a beneficia de stimulentul de insertie. Ce drepturi am?! ... (vezi toată discuția)