avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 891 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Trecerea de la pensia anticipata partiala la pensia ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Trecerea de la pensia anticipata partiala la pensia pentru limita de varsta

In iunie 2014 am depus dosarul cu actele necesare pentru stabilirea pensiei anticipate partiale si am continuat sa lucrez inca 4 luni pana la emiterea deciziei pentru pensia anticipata partiala.
Decizia de pensionare a fost depusa la serviciul resurse umane si in baza ei s-a emis decizia de incetare a activitatii. Aceasta a fost depusa la oficiul de pensii si in baza ei s-a activat pensia anticipata partiala calculata fara a mai tine cont de cele 4 luni lucrate dupa data depunerii dosarului cu acte.
Intrebarea este daca la implinirea varstei legale de pensionare cele 4 luni lucrate dupa data depunerii dosarului se vor lua in calcul la stabilirea pensiei definitive (impreuna cu perioada facultatii, serviciul militar) sau trebuiesc facute demersuri in acest sens.
Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 20 Septembrie 2016
gabros98, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 13:30, 23 Septembrie 2016
Legea 263/2010

Articolul 67
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata partiala se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute la art. 65 alin. (4) si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate partiale.
(2) Transformarea pensiei anticipate partiale in pensie pentru limita de varsta, in conditiile prevazute la alin. (1) , se face din oficiu.

Daca toate documentele se afla la dosar nu trebuie mai faceti alte demersuri.
Buna ziua.Fiind intr-o situatie similara intreb : ce intelege legiuitorul prin " La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta ......pensia anticipata partiala ...se recalculeaza prin eliminarea diminuarii .......si prin adaugarea perioadelor asimilate (facultatea la zi + armata) " ? Inseamna ca pensia va creste doar prin acea eliminare de diminuare sau cresterea va include DIMINUAREA + SURPLUS DATORAT CELOR 5 ANI FACULTATE LA ZI + 6 LUNI ARMATA?
Intreb pt.ca,in situatia mea,in NOUA decizie (trecere de la anticipata la limita de varsta) nu-mi apar cei 5 ani de facultate la zi+6 luni armata,deducand astfel ca acea crestere ce mi s-a acordat vine DOAR de la elminarea diminuarii.Nu ar trebui ca cei 5 ani de facultate la zi+6 luni armata sa-mi aduca si ei(ele) o crestere a pensiei peste cea de limita de varsta?
Multumesc pt.raspuns.
Se elimina diminuarea si intra in calcul stagiul asimilat(cursuri universitare de zi, pensie de invaliditae, armata).
Postati din cele doua decizii:
Total stagiu de cotizare si din ce se compune acesta.
Carp Mircea a scris:

Se elimina diminuarea si intra in calcul stagiul asimilat(cursuri universitare de zi, pensie de invaliditae, armata).
Postati din cele doua decizii:
Total stagiu de cotizare si din ce se compune acesta.

SCUZE : cum postez un fisier JPEG ?
Nu ma pricep in acest domeniu.
Banuiesc ca prin criptare.

Alte discuții în legătură

Pensionare mihaialbert mihaialbert Sotul meu are varsta de 63 de ani si vechime in munca de 39 de ani. Se poate pensiona?Cei 5 ani de facultate se adauga la vechime? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Recalculare pensie anticipata broscatani broscatani buna, as vrea si eu sa stiu daca pensie anticipata se recalculeaza dupa o anumita perioada sau ramane cu acea penalizare de 5 ani pana la implinirea varstei ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata, penalizare liviu58 liviu58 daca penalizarea se pastreaza si dupa implinirea virstei legale de pensionare (vezi toată discuția)