Consultatia si ecografia de confirmare a sarcinii se considera consultatii prenatale?
Pot folosi din cele 16 ore pe luna pentru a merge la aceste consultatii?
Contractul colectiv de munca la nivel national - art. 17
(3) Angajatorii au obligatia de a acorda salariatelor gravide, dispensa pentru consultatii
prenatale in limita a maxim 16 ore pe luna, fara a le fi afectate drepturile salariale.
Verbal am anuntat angajatorul, dar pana nu merg la medic la aceasta consultatie si ecografie nu pot veni cu un document care sa ateste starea de graviditate.
Ecografia poate fi facuta doar in timpul orelor de program (atunci au ei program de ecografii).
Nu vreau sa imi consum zile din concediul de odihna decat daca nu am de ales.
1. Eu zic ca este o consultatie prenatala. dar trebuie sa va incadrati in cele 16 ore pe luna.
2. De asemenea sa tineti cont si de alte doua aliniate din art.17 din CCMUNN:
(4) Salariata in cauza este obligata sa prezinte adeverinta medicala privind efectuarea controalelor pentru care s-a invoit.
(5) Procedura de aplicare a prevederilor alineatelor precedente se stabileste prin contractele colective de munca la nivel de unitate.
Nu exista nici o procedura in ROI sau contractul colectiv al companiei.
Problema mea este urmatoarea : Eu stiu ca drepturile salariatei gravide incep din momentul in care aceasta anunta in scris angajatorul de starea de graviditate si aduce o dovada de la medic in acest sens.
Eu nu pot sa aduc inainte sa ma duc efectiv la medic.
Cu privire la cele 16 ore pe luna, ma incadrez fara probleme.
dar nici nu puteti sa faceti cerere ptr a beneficia de cele 16 ore/luna atata timp cat angajatorul nu are o dovada ca trebuie sa va acorde aceste ore.
nu va suparati, stiu ca poate nu este raspunsul pe care il solicitati, dar haideti sa fim un pic detasati:
eu angajator habar nu am ca salariata mea este insarcinata. (in cazul de fata nici salariata nu stie inca)
dar primesc o cerere ptr acordarea dispensei (cf legii ptrotectiei maternitatii).
si ma gindesc ca, deocamdata, eu angajator nu stiu ca salariata este insarcinata. ptr ca nu m-a anuntat. poate ca vrea sa mearga la plaja; sau la un film, sau nu mai are chef dem munca azi.
puteti beneficia de inlesniri abia dupa ce ati anuntat angajatorul.