Consultatia si ecografia de confirmare a sarcinii se considera consultatii prenatale?
Pot folosi din cele 16 ore pe luna pentru a merge la aceste consultatii?
Contractul colectiv de munca la nivel national - art. 17
(3) Angajatorii au obligatia de a acorda salariatelor gravide, dispensa pentru consultatii
prenatale in limita a maxim 16 ore pe luna, fara a le fi afectate drepturile salariale.
Verbal am anuntat angajatorul, dar pana nu merg la medic la aceasta consultatie si ecografie nu pot veni cu un document care sa ateste starea de graviditate.
Ecografia poate fi facuta doar in timpul orelor de program (atunci au ei program de ecografii).
Nu vreau sa imi consum zile din concediul de odihna decat daca nu am de ales.
E putin absurd, dar intr-un fel logic. De asta am si intrebat.
Pe de alta parte, daca mi-ar acorda dispensa si eu nu as veni cu adeverinta care confirma sarcina si care arata ca am fost la consultatie prenatala, imi taie zilele respective, ma trece in concediu etc.
Si daca esti insarcinata poti cere dispensa si sa te duci la plimbare, dar trebuie sa vii cu adeverinta care justifica cererea de invoire.
Angajatorul este protejat de faptul ca eu trebuie sa aduc hartia de la medic.
Consultatia si ecografia de confirmare a sarcinii se considera consultatii prenatale?
Pot folosi din cele 16 ore pe luna pentru a merge la aceste consultatii?
Nici nu poate fi vorba de dispensa de 16 ore/luna din moment ce nu ati anuntat in scris angajatorul despre starea de graviditate!
Dupa ce se face instiintarea si atasati documentul medical doveditor, pot fi aplicate prevederile OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca, inclusiv acordarea celor 16 ore/luna daca consultatiile nu se pot face in afara programului de munca.