avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare prejudiciu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare prejudiciu

Care este baza legala pentru ca o societate sa-si recupereze prejudiciul facut de un fost salariat?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:51, 7 Aprilie 2017
Art. 254. [raspunderea salariatului] - Codul Muncii
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Septembrie 2016
Consuela Scarlat, Avocat
Daca este vorba despre o suma nedatorata avem:

Art. 256 C.mun
(1) Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.
(2) Dacă salariatul a primit bunuri care nu i se cuveneau şi care nu mai pot fi restituite în natură sau dacă acestuia i s-au prestat servicii la care nu era îndreptăţit, este obligat să suporte contravaloarea lor. Contravaloarea bunurilor sau serviciilor în cauză se stabileşte potrivit valorii acestora de la data plăţii.
Fac referire la cazul in care persoana nu mai lucreaza la angajator, procedura este aceeasi sau alta? Nu este vorba de salariu nedatorat ci de lipsa in gestiune.
Art. 258 C.mun.
(1) În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
(2) Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.

Prin urmare, va trebui mai intai sa obtineti titlu executoriu , dupa care :
- daca fostul salariat s-a angajat, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către dvs.

- daca nu s-a angajat, atunci veti pune in executare hotararea obtinuta. In situatia in care are bunurimobile sau imobile in proprietatea sa, acestea pot fi valorificate pentru a se recupera suma datorata.
Ultima modificare: Duminică, 25 Septembrie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
noa a scris:

Fac referire la cazul in care persoana nu mai lucreaza la angajator, procedura este aceeasi sau alta? Nu este vorba de salariu nedatorat ci de lipsa in gestiune.


Ati constatat prejudiciul respectiv ,a existat o nota de constatare si evaluare a pagubei comunicata angajatului s-a procedat la recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, ulteror angajatul a incetat raportul de munca fara a se acoperi paguba integral ?
Doar daca raspunsul este afirmativ este aplicabila prevederea art 258 Codul Muncii !
Daca ati descoperit prejudiciul dupa incetarea contractului de munca nu mai aveti cum sa va indreptati impotriva fostului angajat pe baza acestei reglementari .

Alte discuții în legătură

Decizia de imputare bubu.g bubu.g Conform art.169 din Codul muncii nici o retinere nu poate fi operata fara hot.judecatoreasca.Prin Ordinul 3518/2008 se prevede un model de decizie imputare ... (vezi toată discuția)
Trebuie sa platesc zilele de concediu luate? Yolostyle Yolostyle Buna ziua, Mi am luat toate zilele de concediu dupa care mi am dat demisia, si am stat in preaviz in timpul concediului. Angajatorul imi cere sa ii ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna efectuat in avans Stoiadenisa Stoiadenisa Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati, daca se poate, cu urmatoarea speta: O salariata a efectuat pana in luna martie 2015, 20 de zile de concediu de ... (vezi toată discuția)