avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu odihna efectuat in avans
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu odihna efectuat in avans

Buna ziua,

Va rog frumos sa ma ajutati, daca se poate, cu urmatoarea speta:

O salariata a efectuat pana in luna martie 2015, 20 de zile de concediu de odihna, din cele 21 aferente anului 2015.
In data de 16.04.2015, solicita incetarea CIM cu acordul partilor, incepand cu data de 16.04.2015.
I se inceteaza contractul incepand cu aceasta data, avand astfel cu 10 zile lucrate in luna Aprilie, pana la data incetarii.
In momentul in care am vrut sa ii calculez salariul pentru luna Aprilie, lichidarea, am luat in considerare cele 14 zile de CO efectuate in avans, pentru a-i retine banii pe aceste zile. Problema este ca atat venitul aferent lunii Aprilie este mai mic decat suma ce trebuie sa i se retina pentru CO necuvenit.

Nu stiu cum sa procedez. Va rog, daca se poate, sa ma ajutati cu un sfat.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:16, 30 Aprilie 2015
1. Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.

2. Principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului sunt :
acordul partilor ori actiunea in justitie.

3. Art. 254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.


Art. 258 C.mun.
(1) În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
(2) Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare prejudiciu noa noa Care este baza legala pentru ca o societate sa-si recupereze prejudiciul facut de un fost salariat? (vezi toată discuția)
Gestiune nepredata adelinaflo adelinaflo Buna seara, am lucrat la un depozit de medicamente cu contract determinat de 3 luni, dupa cele 3 luni mi s-a prelungit prin act aditional cu 12 luni. In ziua ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani salariat Anamaria1313 Anamaria1313 Buna ziua, Intalnesc urmatoarea situatie, un salariat a fost delegat la o firma din Germania, acolo a cauzat probleme firmei adica acasa fiind a baut peste ... (vezi toată discuția)