avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare bani salariat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare bani salariat

Buna ziua,
Intalnesc urmatoarea situatie, un salariat a fost delegat la o firma din Germania, acolo a cauzat probleme firmei adica acasa fiind a baut peste masura a spart anumite lucruri dupa care s-a prezentat politia la adresa, a fost retinut 24 ore dupa care a fost eliberat. Firma din Germania nu l-a mai vrut asa ca am organizat un transport pentru a-l aduce in tara. Respectivul si-a facut lichidarea cand s-a intors in tara problema mea este : in ce mod putem recupera de la el partial din costuri? Ar mai avea de luat 51 euro si 789 ron?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:27, 11 Noiembrie 2014
Buna ziua,

Pentru a se pune problema recuperarii unei sume, ar trebui sa avem un prejudiciu cauzat de salariatul respectiv. Faptul ca firma din Germania nu a mai dorit prezenta salariatului la societate nu rezulta din existenta unei conduite aintisociale indreptate impotrica acesteia sau a bunurilor acesteia. Faptul ca a fost retinut 24 de ore pentru un scandal privat, in afara orelor de serviciu nu are relevanta in disponibilizarea unui angajat.
A fost alegerea lui sa nu mai continue colaborarea cu noi, nu a fost disponibilizat. Deci nu am cum sa recuperez din banii pe care ii mai are de luat macar partial costurile transportului organizat urgent doar pentru aducerea lui acasa?
Vedeti prevederile de mai jos :
art.254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

art.258 C.mun.
(1) În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
(2) Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspunderea civila oanaportar oanaportar Raspunderea civila a functionarului public: - în baza art. 85 alin 1 din Legea nr. 188/1999: „(1) Repararea pagubelor aduse autoritatii sau institutiei ... (vezi toată discuția)
Gestiune nepredata adelinaflo adelinaflo Buna seara, am lucrat la un depozit de medicamente cu contract determinat de 3 luni, dupa cele 3 luni mi s-a prelungit prin act aditional cu 12 luni. In ziua ... (vezi toată discuția)
Clauze cim ASUL28 ASUL28 Buna ziua Va rog frumos sa ma ajutati si in aceasta situatie: Intr-o firma de constructii, sunt angajati pe perioada nedeterminata, cu CIM , muncitori ... (vezi toată discuția)