avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort

Buna ziua! Sunt casatorita de 7 ani jumatate. Acum 3 ani jumatate am vrut sa dau divort pentru ca el avea un comportament rau: alcool, aventuri. Mi-a cerut iertare,a zis ca se schimba si am mai acordat o sansa. S-a schimbat. Acum 1an ne-am intors acasa de tot si am inceput modernizarea casei parintilor lui ca sa ramanem in ea. Toate cheltuielile au fost platite cash si bonurile fiscale le are el. Casa, dintr-un motiv sau altul, nu a fost trecuta pe numele nostru. Acum cateva luni au inceput sa aiba loc certuri intre noi de natura economica. Acum doua luni am venit cu fata in vacanta la parintii mei . La doua zile el mi-a zis sa nu ma mai intorc ca vrea divortul. Ca de trei ani isi pregateste "razbunarea"...La cateva zile am aflat si ca are o alta din ianuarie, deci cand locuiam impreuna. Am vorbit de divort la notar, dar acum vrea sa mearga in tribunal "sa scap de tine si sa raman cu copilul ". Intrebarea mea este: are sanse sa capete custodia copilului in tribunal? Multumesc anticipat! P.S. Stiu ca nu mai exista custodie exclusiva, ma refer la domiciliul permanent al copilului. Multumesc!
Buna ziua,
Regula este cea a drepturilor parentale comune. Exceptia este decaderea.
Ca sa va decada este aproape imposibil.
Cat priveste domiciliul sa nu uitati ca in Romania regula este cea a acordarii mamei si doar in situatii deosebite se acorda tatalui.
Mai exista si vointa copiilor.
Va sfatuiesc, daca ajungeti la divort in instanta, sa va angajati un avocat care sa va reprezinte interesele.
Av. Gabriel Klein Kiritescu a scris:

Cat priveste domiciliul sa nu uitati ca in Romania regula este cea a acordarii mamei si doar in situatii deosebite se acorda tatalui.

Probabil că dl. avocat Klein nu a vrut să spună că există o astfel de regulă, fiindcă nu există, ci că există doar o tendință a instanțelor de judecată. În orice caz, regula este că orice măsură se ia în interesul superior al copilului.
Ultima modificare: Duminică, 25 Septembrie 2016
Adrian ALBU, Avocat
Buna ziua,
DA domnule avocat Albu, aveti perfecta dreptate. este o TENDINTA NU O REGULA!
CORECTC, SCUZE!
Generic vorbind aveti prima sansa sa obtineti copilul.

Daca si-a pregatit razbunarea in mod inteligent se poate insa sa il pierdeti.
Depinde cum s-a pregatit si cat a stiut sa o faca pentru a face fata unui proces in care sa obtina castig de cauza.
Sunt sanse reduse ca locuinta minorului sa fie fixata la tata, avand in vedere suferinta pe care acesta o are , in speta alcoolismul.

Orice masura este dispusa in acord cu interesul superior al minorului .(instanta de judecata da eficacitate preeminentei interesului superior al minorului , conform legii 272 /2004 ).

Instanta de judecata poate dispune ca autoritatea parinteasca se fie exercitata de unul dintre parinti.(in ipoteza in care unul dintre parinti este alcoolic, si, deci, in imposibilitate de a-si exprima acordul de vointa, in ceea ce priveste deciziile majore din viata minorului, periclitand asadar, cresterea , dezvoltarea morala si spirituala a copilului ).

Asa cum s-a precizat mai sus, autoritatea parinteasca este exercitata, in mod exclusiv , de catre unul dintre parinti, cand exista situatii obiectiva cand autoritatea comuna este imposibil de realizat.

De asemenea, o atare masura este dispusa daca sunt traverstate situatii de risc, de catre minor.

Celalalt parinte (necustodian ) pastreaza dreptul de a veghea la buna crestere si educare a minorului, exercitand dreptul de a pastra legatura cu minorul, conform unui program de vizitare, stabilit in intervale de timp determinate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie totala tata Axy9 Axy9 Buna! Sotul meu are un copil din casnicia anterioara si ar dori sa obtina custodia totala.Printre motive ar fi mediul toxic in care traieste copilul ( consum ... (vezi toată discuția)
Copil Madalinalylyana Madalinalylyana I se poate da custodia tatalui daca copilul are 2 luni si suge la piept ? (vezi toată discuția)
Cum pot lua custodia fetiței? Ellyelisa Ellyelisa Am trăit în concubinaj 8 ani in urma caruia a rezultat o fetița de 7ani.Am plecat de acasă de la concubin pe motiv că nu ne mai înțelegeam.Cum pot lua ... (vezi toată discuția)