Buna ziua. Poate titlul nu reprezinta exact situatia dar sa va explic situatia in care ma aflu.
Bunica mea detine in proprietate un teren de 252 m.p.(dupa ceea ce e scris in acte) pe care se afla si o constructie de 47 m.p. Intrucat doresc sa fac un contract de vanzare cumparare pe numele meu am facut noi masuratori .La noua masuratoare suprafata terenului a iesit de 295 m.p. Trebuie sa mentionez ca terenul se afla intre casele vecinilor si aceasta suprafata a fost dintotdeauna in posesia bunicii mele.Suprafata care este in plus nu se regaseste pe nici un act de proprietate al vecinilor si plus de asta am si semnatura de la ei precum ca nu au pretentii asupra acestui teren. In momentul cand am inaintat actele la primarie ,cei de acolo au constata diferenta de 45 m.p. si acum vor sa le platesc chirie sustinand ca daca nu e al bunicii mele ,inseamna ca e a lor.Am fost sfatuit sa dau primaria in judecata,dar problema este ca intre timp m-am apucat sa construiesc fara autorizatie nemaiavand timp sa astept pana se hotaraste primaria sa plimbe niste hartii.
Ce ma sfatuiti sa fac? care ar fi cea mai buna solutie? Va multumesc anticipat.
=D> Chestiunea cu construitul fara autorizatie face parte din plaiul mioritic!
Sgatul meu este sa dati in judecata primaria invocand uzucapiunea de 30 de ani! Astfel aveti mari sanse sa deveniti proprietari de fapt dar si de drept!B-)
Referitor la autorizatie , ar fi indicat sa o obtineti fiindca amenzile sunt foarte mari !
SUCCES!
=D>
Normal, primaria ar trebui sa demonstreze ca acel surplus de teren in suprafata de 47 m.p. ii apartine! Daca bunica dvs. detine surplusul de teren de peste 30 de ani intervine uzucapiune care trebuie invocata in instanta printr-o cerere de chemare in judecata a primariei. Solutia ar fi instanta de judecata!
Inainte de toate .. daca terenul nu e al dvs. nu inseamna ca e al primariei. :)
Dreptul de proprietate nu se prezuma ... si daca primaria considera ca e al ei .. nu are decat sa il revendice ea de la dvs..
Vis a vis de cei 47 de m.p in plus eu v-as sfatui sa faceti urmatorul lucru:
Vorbiti cu cadastristul sa va configureze cei 47 de metri -in plus- in fundul curtii eventual si pe latime .. nu pe lungime.. In acest fel terenul va deveni inaccesibil.
Intabulati cei 252 m.p la care se poate adauga marja de 5%.
Dupa ce va intabulati eu v-as sugera sa stati linistit. Dar ingraditi suprafata in plus.
Cei aproximativ 40 m.p care vor ramane vor fi astfel pozitionati incat nimeni nu va avea acces la ei. Nici macar Primaria.
Costurile sustinerii unui litigiu pentru cei 47 m.p sunt mai mari decat costul terenului.
Altfel .. va trebui sa aflati care este regimul juridic al terenului si de actele de dobandire a terenului de catre bunica dvs.
In raport de aceste acte aveti la dispozitie fie varianta Ordinului Prefectului fie o uzucapiune.
Asta f. pe scurt.
Am o problema
AVOCAT C
teren cumparat in 1935 de bunica mea. In anul 1971 sub titlu de proprietar , dar fara un act (doar ca asa scrie pe autorizatia de constructie) tatal meu ... (vezi toată discuția)