Mentionez ca veniturile mele sunt constituite dintr-o parte fixa( salariul inscris in contractul de munca ) +bonusuri.
Trebuie sa obtin o adeverinta din care sa rezulte din ce sunt compuse veniturile, sau se iau in calcul media veniturilor nete pe ultimele 6 luni, indiferent ca acestea cuprind si bonusuri , care nu sunt caracter permanent.
Legea spune că se iau în considerare veniturile pe ultimele 6 luni de la chemarea în judecată.
Dacă sentinţa se dă pe procent din venituri, este evident că atunci când nu primiţi bonusurile, veţi plăti mai puţin.
Cererea de majorare este facuta pe 1/3 din media veniturilor nete pe ultimele 6 luni.Deci se face media veniturilor cu tot cu bonusuri, chiar daca acestea nu au caracter permanent?
Teoretic nu când se stabilește o sumă fixă. Se iau în calcul numai veniturile care reprezintă venit cu caracter de continuitate. Dar mai depinde și de ce reprezintă acele bonusuri, cât de frecvente sunt...., de cum va considera judecătorul. Contează și de partea adversă care cere acest lucru, dacă va reuși să convingă judecătorul că sunt cam dese respectivele bonusuri.....
Instanța ar mai putea lua și decizia de a stabili plata în cotă procentuală ca să rezolve echitabil situația, și astfel, în fiecare lună din cât ați primi net în mână, ați plăti 33%.
Puteți cere dvs prin cerere reconvențională plata în cotă procentuală, și în acest caz, nimeni nu pierde și nimeni nu câștigă.
Venit net înseamnă venitul dvs. de pe statul de plată , din ultima rubrică, ceea ce primiţi efectiv în mână sau vi se virează pe card, deci cuprinde toate bonusurile, sporurile cuvenite pentru munca prestată, din care s-au scăzut contribuţiile pe venit şi impozitul.
Dacă reclamanta a cerut pensie de intreţinere în cota procentuală, instanţa va stabili cota procentuală, nicidecum o sumă fixă. Cota procentuală MAXIMA este 33% pentru 2 minori, dar instanţa poate stabili şi mai puţin, funcţie de nevoile minorilor.
Bonusurile, primele sau alte retribuții se iau în considerare numai dacă au caracter de continuitate chiar dacă nu se plătesc în fiecare lună, ci o dată la câteva luni sau chiar o dată pe an. De ex: o primă de vacanță, al 13-lea salariu, bonus de performanță etc.