avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire nepartajata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire nepartajata

Buna seara! va rog sa mi spuneti daca sunt mostenitoarea jumatate eu , jumatate cumnata mea care locuieste in acea casa si curte cu fii ei-eu locuind in chirie in alta zona de 25 ani- si nefacandu-se partajul dupa mama mea care a decedat prin 2000 , si nici dupa fratele meu decedat acum 1 an.. ..cum as putea rezolva problema atata timp cat eu nu am mai locuit acolo de peste 25 ani..
sunt 2 probleme-
1. mi-au spus ca eu nu mai am niciun drept acolo pe motiv ca ei au renovat casa, au investit bani----casa este formata din 3 camere baie si bucatarie..o casa dealtfel mica , iar terenul este de vreo 800 m.
2, cumnata imi tot atrage atentia in mod pertinent la fiecare sfarsit de an ca ea plateste impozitul pe casa si teren
PS Reamintesc ca partajul nu este facut ... insa dupa calculele mele eliminandu i pe cei doi defuncti....mie mi ar reveni cota parte de 1/2.
Ce drepturi am si ce obligatii in acest caz.Va rog mult sa ma lamuriti si pe mine.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 21:11, 29 Septembrie 2016
E posibil sa va înlăture de la mostenire.

De ce ziceți ca sunteți moștenitoare?
Aveți act de moștenire?

Dacă nu aveți e posibil sa nu obțineți nimic.

Depinde dacă știe și ea...
Termenul de optiune succesorala este de 6 luni, in ceea ce priveste bunurile succesorale ramane in urma decesului mamei dumneavoastra.

Sunteti straina de succesiune prin neacceptare, daca nu ati facut acte de acceptare implicita a mostenirii.


Domnule avocat ...primul a decedat tatal meu ..si deci dupa moartea lui ..s afacut act de succesiune..prin care ramanea mama mea , fratele-sotul cumnatei si eu mostenitori prin succesiune... acum ca nici mama nu mai este, nici fratele .. normal ar fi sa fi ramas eu cu dreptul meu plus ce se imparte din cota celor decedati intre mine si cumnata. Nu s a facut succesiunea deoarece nu s-a gandit nimeni la asta... Deci nu exista act de mostenire nici pt cumnata nici pt mine efectiv ..ci de succesiune.
@crindrix, dreptul de proprietate dobandit prin mostenire legala in urma dezbaterii succesiunii dupa tatal dvs (daca s-a facut succesiunea) este clar si nu ne vom mai referi la el (cota dobandita este si ramane in proprietatea dvs).

Ramane in discutie dreptul succesoral dupa mama dvs. (unde aveti vocatie concreta si utila) si dupa fratele dvs. (unde chiar daca aveti vocatie succesorala, exista descendentii fratelui care va vor inlatura de la mostenire, astfel ca la mostenirea fratelui vin sotia supravietuitoare si copiii lui). Deci am lamurit-o si cu drepturile dupa fratele dvs.

Ramane in discutie dreptul la mostenire dupa mama, unde din expunerea dvs. ar rezulta ca va revine 1/2 dupa mama dvs. (daca ati fost doar doi frati), cota asupra careia s-ar pune problema asa cum s-a discutat mai sus ca ati putea fi inlaturata de la mostenire.
La ACEST aspect ne vom referi in continuare.

Chiar daca in jurisprudenta veti gasi situatii in care s-a considerat ca succesibilul a renuntat tacit la mostenire nefacand acte de acceptare voluntara expresa sau tacita, aceasta abordare nu a fost unitara de-a lungul timpului. Pentru ca renuntarea la mostenire nu poate fi, in principiu, decat expresa. Renuntarea nu poate fi dedusa indirect din anumite stari de fapt, de exemplu lasarea bunurilor succesorale in folosinta unor comostenitori nu are semnificatia renuntarii la mostenire, deoarece renuntarea nu poate fi prezumata (este o opinie a doctrinei). Altii au spus ca renuntarea poate fi si implicita. In concluzie, aceasta este partea discutabila a situatiei dvs., pentru care v-ar fi necesar un sprijin juridic personalizat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare drept de mostenire decs decs Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu o solutie / sugestie. Este vorba despre casa parinteasca a mamei mele aflata este intr-un sat din Teleorman. Este ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire Aurelia Butiurca Aurelia Butiurca Buna ziua, Tatal meu a decedat in septembrie 2009. Suntem doi frati si mama in viata. Fratele meu meu locuieste in casa parintilor mei (obiectul de ... (vezi toată discuția)
Succesiune ilkeigabi ilkeigabi Buna ziua, in urma cu trei luni a decedat sotia,acum urmind sa aibe loc succesiunea.avem o fata in virsta de 19 ani, traiesc socrii (mama si tatal ... (vezi toată discuția)